Fish&Chips, czyli klasyczna ryba z frytkami

Ryba z frytkami to typowe wakacyjne danie. Przede wszystkim kojarzy się z polskim morzem i słynnymi barami nadmorskimi, gdzie co i rusz można kupić to danie. Jest to też jedna ze sztampowych potraw, jaką dostać można w Wielkiej Brytanii – ich „fish&chips” to klasyka. Dzisiaj mam dla Was moją propozycję, na mega soczystego dorsza zamkniętego w chrupiącej żółciutkiej panierce. Obowiązkowo podanego z frytkami i domowymi sosami: aioli i tatarskim.

Można kupić gotowe sosy, ale nie umywają się do tych wykonanych własnoręcznie, wierzcie mi 🙂

 

Składniki:

Ryba w cieście

  • 1 kg filetu z dorsza
  • mąka do obtoczenia
  • 250 ml wody
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól i pieprz

Sos aioli

  • 1 główka czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sok z połówki cytryny
  • 4 łyżki majonezu

Sos tatarski

  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 3 korniszony
  • ok 4-5 marynowanych pieczarek
  • 0,5 szalotki

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od składników do sosu aioli – całą główkę czosnku w łupinie ścinamy od góry, polewamy oliwą i zawijamy w folię, a następnie pieczemy w piekarniku ok 30-40 minut.
  2. Następnie, kiedy czosnek się piecze siekamy drobno korniszony, pieczarki, szalotkę i mieszamy je z majonezem oraz chrzanem i sos tatarski gotowy – odstawiamy do lodówki.
  3. W dalszej kolejności przygotowujemy panierkę do ryby – w misce miksujemy razem wodę, mąką, sól, kurkumę i oregano. Ciasto powinno być gęste, ale wciąż lejące.
  4. Kiedy czosnek się upiecze wyciskamy ząbki do miski, rozgniatamy widelcem, dodajemy majonez i sok z cytryny i mieszamy dokładnie.
  5. Dorsza płuczemy i bardzo dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Przyprawiamy solą, a następnie obtaczamy w mące i maczamy w cieście, po czym smażymy w głębokiej patelni – nie musi być cały zanurzony, można go obrócić w trakcie.
  6. Po usmażeniu kawałki układamy jeszcze na ręcznik papierowy, aby zdjąć nadmiar tłuszczu.
  7. Podajemy z frytkami, domowymi sosami i np. sałatką z kiszonej kapusty z miodem i pietruszką.

 

 

 

 

Fish&Chips, czyli klasyczna ryba z frytkami

Ryba z frytkami to typowe wakacyjne danie. Przede wszystkim kojarzy się z polskim morzem i słynnymi barami nadmorskimi, gdzie co i rusz można kupić to danie. Jest to też jedna ze sztampowych potraw, jaką dostać można w Wielkiej Brytanii - ich "fish&chips" to klasyka. Dzisiaj mam dla Was moją propozycję, na mega soczystego dorsza zamkniętego w chrupiącej żółciutkiej panierce. Obowiązkowo podanego z frytkami i domowymi sosami: aioli i tatarskim.

Można kupić gotowe sosy, ale nie umywają się do tych wykonanych własnoręcznie, wierzcie mi 🙂

Ingredients

  • 1 kg filetu z dorsza
  • mąka do obtoczenia
  • 250 ml wody
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól i pieprz
  • 1 główka czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sok z połówki cytryny
  • 6 łyżek majonezu
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 3 korniszony
  • 4-5 marynowanych pieczarek
  • 0,5 szalotki

Instructions

  1. Zaczynamy od składników do sosu aioli - całą główkę czosnku w łupinie ścinamy od góry, polewamy oliwą i zawijamy w folię, a następnie pieczemy w piekarniku ok 30-40 minut

  2. Następnie, kiedy czosnek się piecze siekamy drobno korniszony, pieczarki, szalotkę i mieszamy je z majonezem oraz chrzanem i sos tatarski gotowy - odstawiamy do lodówki

  3. W dalszej kolejności przygotowujemy panierkę do ryby - w misce miksujemy razem wodę, mąką, sól, kurkumę i oregano. Ciasto powinno być gęste, ale wciąż lejące

  4. Kiedy czosnek się upiecze wyciskamy ząbki do miski, rozgniatamy widelcem, dodajemy majonez i sok z cytryny i mieszamy dokładnie

  5. Dorsza płuczemy i bardzo dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Przyprawiamy solą, a następnie obtaczamy w mące i maczamy w cieście, po czym smażymy w głębokiej patelni - nie musi być cały zanurzony, można go obrócić w trakcie

  6. Po usmażeniu kawałki układamy jeszcze na ręcznik papierowy, aby zdjąć nadmiar tłuszczu

  7. Podajemy z frytkami, domowymi sosami i np. sałatką z kiszonej kapusty z miodem i pietruszką