Truskawkowa panna cotta z marakują

Ze wszystkich rodzajów panna cotty jakie zrobiłam ta chyba póki co jest moją ulubioną. Delikatny i kremowy deser swój piękny różowy kolor i smak zawdzięcza sosowi truskawkowemu. Dokładnie temu samemu, o którym pisałam we wpisie o ryżu z truskawkami i wspominałam, że  niebawem powiem Wam do czego jeszcze można go wykorzystać. Otóż właśnie do panna cotty.

Owoce marakui, a dokładniej ich miąższ doskonale uzupełniają swoją kwaśnością słodycz truskawkowego deseru.

 

Składniki:

  • 400 g śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżka wody
  • 2 łyżki cukru
  • 50 ml sosu truskawkowego
  • Marakuja do podania

Przygotowanie:

  1. Żelatynę w miseczce zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia.
  2. Śmietankę podgrzewamy z cukrem, ale nie zagotowujemy. Kiedy będzie bardzo ciepła dodajemy sos, namoczoną żelatynę i dokładnie mieszamy.
  3. Przez sitko przelewamy do miseczek i wstawiamy do lodówki do ostudzenia i ścięcia.
  4. Schłodzoną panna cottę można wyjąć z miseczek wstawiając je na chwilę dosłownie do gorącej wody i przewracając na drugą stronę nad talerzykiem.
  5. Podajemy z miąższem z marakui.

 

 

 

 

 

 

Truskawkowa panna cotta z marakują

Ze wszystkich rodzajów panna cotty jakie zrobiłam ta chyba póki co jest moją ulubioną. Delikatny i kremowy deser swój piękny różowy kolor i smak zawdzięcza sosowi truskawkowemu. Dokładnie temu samemu, o którym pisałam we wpisie o ryżu z truskawkami i wspominałam, że  niebawem powiem Wam do czego jeszcze można go wykorzystać. Otóż właśnie do panna cotty.

Owoce marakui, a dokładniej ich miąższ doskonale uzupełniają swoją kwaśnością słodycz truskawkowego deseru.

Ingredients

  • 400 g śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżka wody
  • 2 łyżki cukru
  • 50 ml sosu truskawkowego
  • Marakuja do podania

Instructions

  1. Żelatynę w miseczce zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia

  2. Śmietankę podgrzewamy z cukrem, ale nie zagotowujemy. Kiedy będzie bardzo ciepła dodajemy sos, namoczoną żelatynę i dokładnie mieszamy

  3. Przez sitko przelewamy do miseczek i wstawiamy do lodówki do ostudzenia i ścięcia

  4. Schłodzoną panna cottę można wyjąć z miseczek wstawiając je na chwilę dosłownie do gorącej wody i przewracając na drugą stronę nad talerzykiem

  5. Podajemy z miąższem z marakui