Bruschetta z pomidorami, truskawkami, serem feta i pistacjami

To jest moje ostatnie odkrycie i nie mogę przestać po nie sięgać. Idealne połączenie dojrzałych pomidorów malinowych ze słodkimi truskawkami, przełamane słonym serem feta. Do tego świeże zioła – mięta i bazylia, chrupiące pistacje i szalotka dla zaostrzenia smaku. Możecie to robić na bagietce, chlebie tostowym, pieczywie razowym – pełna dowolność. Najważniejsze jest to, co na górze.

Ja na koniec polecam jeszcze lekko skropić oliwą z oliwek.

 

Składniki:

  • 6 kromek chleba żytniego
  • 1 pomidor malinowy
  • 100 g truskawek
  • 0,5 szalotki
  • ser feta
  • kilka liści mięty i bazylii
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

  1. Pomidora i truskawki myjemy, z pomidora usuwamy gniazda nasienne i z truskawkami siekamy w kostkę.
  2. Szalotkę siekamy w cieniutkie piórka, dodajemy do truskawek i pomidora razem z oliwą z oliwek i częścią posiekanej mięty i bazylii.
  3. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, mieszamy i przekładamy na chleb ułożony na blaszce.
  4. Na wierzch posypujemy kawałkami sera feta i zapiekamy ok 10 minut w 170 stopniach.
  5. Po zapieczeniu posypujemy posiekanymi pistacjami i resztą ziół.

 

 

 

 

 

Bruschetta z pomidorami, truskawkami, serem feta i pistacjami

To jest moje ostatnie odkrycie i nie mogę przestać po nie sięgać. Idealne połączenie dojrzałych pomidorów malinowych ze słodkimi truskawkami, przełamane słonym serem feta. Do tego świeże zioła - mięta i bazylia, chrupiące pistacje i szalotka dla zaostrzenia smaku. Możecie to robić na bagietce, chlebie tostowym, pieczywie razowym - pełna dowolność. Najważniejsze jest to, co na górze.

Ja na koniec polecam jeszcze lekko skropić oliwą z oliwek.

Ingredients

  • 6 kromek chleba żytniego
  • 1 pomidor malinowy
  • 100 g truskawek
  • 0,5 szalotki
  • ser feta
  • kilka liści mięty i bazylii
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

Instructions

  1. Pomidora i truskawki myjemy, z pomidora usuwamy gniazda nasienne i z truskawkami siekamy w kostkę

  2. Szalotkę siekamy w cieniutkie piórka, dodajemy do truskawek i pomidora razem z oliwą z oliwek i częścią posiekanej mięty i bazylii

  3. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, mieszamy i przekładamy na chleb ułożony na blaszce

  4. Na wierzch posypujemy kawałkami sera feta i zapiekamy ok 10 minut w 170 stopniach.Po zapieczeniu posypujemy posiekanymi pistacjami i resztą ziół