Ryż na mleku zapiekany z truskawkami

Polska wersja sticky rice, czyli coś, co jadłam, jako dziecko i co kojarzy mi się z moją Mamą. Tyle, że u mnie w domu zwykle podawało się zapiekany z jabłkami i cynamonem. Ponieważ, tak jak wspomniałam w poprzednim poście – szkoda nie korzystać z truskawek, to ta wersja jest pełna tych pysznych czerwonych owoców.

Aby uzyskać cudownie kremowy i waniliowy ryż użyłam odmianę do risotto, dzięki temu tekstura dania była idealna.

 

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu
  • ok 1l mleka
  • 1 laska wanilii
  • 200 g truskawek
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego Cointreau (opcjonalnie)
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie:

  1. Ryż delikatnie prażymy na maśle w garnku przez kilka minut, a następnie, tak samo jak byśmy gotowali risotto porcjami dolewamy mleko, dodajemy cukier oraz przeciętą na pół laskę wanilii wraz z wyciągniętymi z niej nasionami, gotując całość ok 20 minut, aż ryż zmięknie.
  2. Ugotowany ryż przekładamy do naczynia żaroodpornego i rozprowadzamy na równą warstwę.
  3. Umyte i odszypułkowane truskawki siekamy na plasterki i chwilę dusimy na patelni chwilę razem z likierem. Jeśli nie chcecie dodawać likieru można dodać łyżkę cukru.
  4. Podduszone truskawki, lekko odcedzone od soku, który się wydzielił przekładamy na wierzch ryżu i zapiekamy w 170 stopniach ok 15 minut.
  5. Pozostały sok z truskawek redukujemy tworząc sosik, którym następnie można polać ryż. Ja w kolejnym przepisie pokażę Wam do czego jeszcze można taki domowy syrop truskawkowy wykorzystać.

 

 

 

 

 

 

Ryż na mleku zapiekany z truskawkami

Polska wersja sticky rice, czyli coś, co jadłam, jako dziecko i co kojarzy mi się z moją Mamą. Tyle, że u mnie w domu zwykle podawało się zapiekany z jabłkami i cynamonem. Ponieważ, tak jak wspomniałam w poprzednim poście - szkoda nie korzystać z truskawek, to ta wersja jest pełna tych pysznych czerwonych owoców.

Aby uzyskać cudownie kremowy i waniliowy ryż użyłam odmianę do risotto, dzięki temu tekstura dania była idealna.

Ingredients

  • 1 szklanka ryżu do risotto
  • ok 1 l mleka
  • 1 laska wanilii
  • 200 g truskawek
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego Cointreau (opcjonalnie)
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła

Instructions

  1. Ryż delikatnie prażymy na maśle w garnku przez kilka minut, a następnie, tak samo jak byśmy gotowali risotto porcjami dolewamy mleko, dodajemy cukier oraz przeciętą na pół laskę wanilii wraz z wyciągniętymi z niej nasionami, gotując całość ok 20 minut, aż ryż zmięknie

  2. Ugotowany ryż przekładamy do naczynia żaroodpornego i rozprowadzamy na równą warstwę

  3. Umyte i odszypułkowane truskawki siekamy na plasterki i chwilę dusimy na patelni chwilę razem z likierem. Jeśli nie chcecie dodawać likieru można dodać łyżkę cukru

  4. Podduszone truskawki, lekko odcedzone od soku, który się wydzielił przekładamy na wierzch ryżu i zapiekamy w 170 stopniach ok 15 minut

  5. Pozostały sok z truskawek redukujemy tworząc sosik, którym następnie można polać ryż. Ja w kolejnym przepisie pokażę Wam do czego jeszcze można taki domowy syrop truskawkowy wykorzystać