Truskawkowy budyń jaglany

Wybaczcie piwoniowo-truskawkowy spam, ale nie potrafię się oprzeć 😉 Poza tym powoli końca dobiega sezon truskawkowy, więc warto wykorzystać go do maksimum. Dlatego też dzisiaj przygotowałam prosty i szybki przepis na zdrowy budyń jaglany z truskawkami.

Ja polała go odrobiną miodu ale możecie dać też syrop klonowy.

 

Składniki:

  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka
  • ok 2 szklanki truskawek
  • 2 łyżki cukru lub miodu

Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglaną kilkukrotnie sparzyć wrzątkiem na sitku, następnie przesypać do rondelka, zalać mlekiem i zagotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Po ugotowaniu odstawiamy na chwilę do ostygnięcia i myjemy truskawki i usuwamy szypułki.
  3. Jeśli kasza się rozgotuje to nic, bo będziemy ją blendować razem z cukrem i truskawkami na gładki budyń. Najlepiej sprawdza się w tym blender ręczny, bo daje gładką konsystencję.
  4. Podawać można zarówno na ciepło, jak i na zimno.

 

 

 

 

 

Truskawkowy budyń jaglany

Wybaczcie piwoniowo-truskawkowy spam, ale nie potrafię się oprzeć 😉 Poza tym powoli końca dobiega sezon truskawkowy, więc warto wykorzystać go do maksimum. Dlatego też dzisiaj przygotowałam prosty i szybki przepis na zdrowy budyń jaglany z truskawkami.

Ja polała go odrobiną miodu ale możecie dać też syrop klonowy.

Ingredients

  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka
  • ok 2 szklanki truskawek
  • 2 łyżki cukru lub miodu

Instructions

  1. Kaszę jaglaną kilkukrotnie sparzyć wrzątkiem na sitku, następnie przesypać do rondelka, zalać mlekiem i zagotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu

  2. Po ugotowaniu odstawiamy na chwilę do ostygnięcia i myjemy truskawki i usuwamy szypułki

  3. Jeśli kasza się rozgotuje to nic, bo będziemy ją blendować razem z cukrem i truskawkami na gładki budyń. Najlepiej sprawdza się w tym blender ręczny, bo daje gładką konsystencję

  4. Podawać można zarówno na ciepło, jak i na zimno