Krucha tarta z czereśniami

Sezon na czereśnie powoli dobiega końca, więc śpieszcie się z zakupami, bo szkoda przegapić! Dzisiejszy placek z kruchego ciasta zainspirowany jest „cherry pie” z serialu Tween Peaks. Delikatne maślane ciasto skrywa w sobie nadzienie z czerwonych i soczystych czereśni. Dodałam do tego odrobinę soku z cytryny, aby zbilansować trochę słodycz owoców.

Polecam podawać na ciepło. Gałka lodów waniliowych będzie dobrym towarzystwem.

 

Składniki:

Tarta

  • 250g mąki
  • 150g masła
  • 1 jajko
  • Szczypta soli
  • 50 g cukru

Nadzienie

  • 1 kg czereśni
  • sok z połówki cytryny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru

Przygotowanie:

  1. Siekamy z mąką i cukrem, następnie dodajemy sól, jajko i zagniatamy na gładkie ciasto.
  2. Kulkę ciasta zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
  3. Umyte czereśnie pozbawiamy ogonków i wyciągamy pestki. Przekładamy do miski i dodajemy sok z cytryny, cukier i mąkę i mieszamy dokładnie.
  4. Schłodzone ciasto przekładamy na matę silikonową lub stolnicę. Moja foremka ma 20cm średnicy więc z tej porcji ciasta wyszły 2 małe tarty. Wałkujemy na placek o grubości ok 3 mm i układamy w foremce.
  5. Resztkę ciasta odciętego z brzegów ponownie zagniatamy i wałkujemy i tniemy na paski.
  6. Dno tarty nakłuwamy widelcem i pieczemy 10 minut w 170 stopniach.
  7. Na podpieczony spód przekładamy czereśnie, dekorujemy z góry paskami ciasta i pieczemy kolejne 10-15 minut, aż się zarumieni.

 

 

 

 

 

Krucha tarta z czereśniami

Sezon na czereśnie powoli dobiega końca, więc śpieszcie się z zakupami, bo szkoda przegapić! Dzisiejszy placek z kruchego ciasta zainspirowany jest "cherry pie" z serialu Tween Peaks. Delikatne maślane ciasto skrywa w sobie nadzienie z czerwonych i soczystych czereśni. Dodałam do tego odrobinę soku z cytryny, aby zbilansować trochę słodycz owoców.

Polecam podawać na ciepło. Gałka lodów waniliowych będzie dobrym towarzystwem.

Ingredients

  • 250 g mąki
  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • 50 g cukru
  • 1 kg czereśni
  • sok z polówki cytryny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru

Instructions

  1. Siekamy z mąką i cukrem, następnie dodajemy sól, jajko i zagniatamy na gładkie ciasto.Kulkę ciasta zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 30 minut

  2. Umyte czereśnie pozbawiamy ogonków i wyciągamy pestki. Przekładamy do miski i dodajemy sok z cytryny, cukier i mąkę i mieszamy dokładnie

  3. Schłodzone ciasto przekładamy na matę silikonową lub stolnicę. Moja foremka ma 20cm średnicy więc z tej porcji ciasta wyszły 2 małe tarty. Wałkujemy na placek o grubości ok 3 mm i układamy w foremce

  4. Resztkę ciasta odciętego z brzegów ponownie zagniatamy i wałkujemy i tniemy na paski.Dno tarty nakłuwamy widelcem i pieczemy 10 minut w 170 stopniach

  5. Na podpieczony spód przekładamy czereśnie, dekorujemy z góry paskami ciasta i pieczemy kolejne 10-15 minut, aż się zarumieni