Placki po węgiersku z boeuf bourguignon

Swój przepis na wołowinę po burgundzku wypracowałam jakiś czas temu i byłam pewna, że już dawno się nim z Wami podzieliłam, a okazuje się, że jednak nie. Ostatnio naszła mnie ochota na placki ziemniaczane i pomyślałam, że może zrobię je w wersji po węgiersku, czyli z gulaszem. I czy można wybrać lepszy gulasz, niż właśnie aromatyczną i niezwykle delikatną wołowinę duszoną w winie z warzywami? Pewnie nie 😉 Dlatego dzisiaj zapraszam po przepis fusion.

Jeśli chcecie bardziej wyrazistą wersję polecam dodać do klasycznego przepisu wędzoną paprykę. Podkręci ona smak i nada potrawie fajnie dymnego smaku.

 

Składniki:

Wołowina po burgundzku

  • 500 g wołowiny na gulasz
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 250 g pieczarek
  • 2 łyżki mąki
  • zioła prowansalskie
  • sól i pieprz
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 250 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 250 ml bulionu
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g masła
  • oliwa z oliwek

Placki ziemniaczane

  • 4-5 dużych ziemniaków (najlepiej typu B)
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • 100 g mąki
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Czosnek i cebulę siekamy i podsmażamy na oliwie.
  2. Wołowinę dodajemy do czosnku i cebulki i obsmażamy na złoty kolor w garnku na oliwie z oliwek. Kiedy się zrumieni dodajemy mąkę i chwilę podsmażamy, aby mięso pokryło się nią cienką warstwą.
  3. Następnie dodajemy pokrojone w plasterki marchewki, paprykę i pieczarki, dodajemy koncentrat pomidorowy, 1 łyżeczkę ziół, doprawiamy solą i pieprzem, dolewamy bulion oraz czerwone wino i dusimy.
  4. Jeżeli macie szybkowar wystarczy dusić 45 minut. W przypadku metody tradycyjnej potrzeba ok 3 godzin.
  5. Ważne, aby sos się zredukował, na koniec dodajemy trochę zimnego masła, aby nadać gładkiej konsystencji.
  6. Podczas gdy wołowina się dusi szykujemy placki.
  7. Ziemniaki ścieramy z cebulą na gładką masę, dodajemy jajko, mąkę, sól i pieprz i mieszamy na jednolite ciasto.
  8. Smażymy na patelni z niewielką ilością oleju na złoty kolor z obu stron. Odsączamy na ręczniku papierowym.
  9. Placki podajemy z solidną porcją gulaszu beouf bourguignon.

 

 

 

 

 

Placki po węgiersku z boeuf bourguignon

Swój przepis na wołowinę po burgundzku wypracowałam jakiś czas temu i byłam pewna, że już dawno się nim z Wami podzieliłam, a okazuje się, że jednak nie. Ostatnio naszła mnie ochota na placki ziemniaczane i pomyślałam, że może zrobię je w wersji po węgiersku, czyli z gulaszem. I czy można wybrać lepszy gulasz, niż właśnie aromatyczną i niezwykle delikatną wołowinę duszoną w winie z warzywami? Pewnie nie 😉 Dlatego dzisiaj zapraszam po przepis fusion.

Jeśli chcecie bardziej wyrazistą wersję polecam dodać do klasycznego przepisu wędzoną paprykę. Podkręci ona smak i nada potrawie fajnie dymnego smaku.

Ingredients

  • 500 g wołowiny na gulasz
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 250 g pieczarek
  • 2 łyżki mąki
  • zioła prowansalskie
  • sól i pieprz
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 250 ml bulionu
  • 250 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g masła
  • oliwa z oliwek
  • 4-5 dużych ziemniaków typu B
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • 100 g mąki

Instructions

  1. Czosnek i cebulę siekamy i podsmażamy na oliwie

  2. Wołowinę dodajemy do czosnku i cebulki i obsmażamy na złoty kolor w garnku na oliwie z oliwek. Kiedy się zrumieni dodajemy mąkę i chwilę podsmażamy, aby mięso pokryło się nią cienką warstwą

  3. Następnie dodajemy pokrojone w plasterki marchewki, paprykę i pieczarki, dodajemy koncentrat pomidorowy, 1 łyżeczkę ziół, doprawiamy solą i pieprzem, dolewamy bulion oraz czerwone wino i dusimy. Jeżeli macie szybkowar wystarczy dusić 45 minut. W przypadku metody tradycyjnej potrzeba ok 3 godzin

  4. Ważne, aby sos się zredukował, na koniec dodajemy trochę zimnego masła, aby nadać gładkiej konsystencji

  5. Podczas gdy wołowina się dusi szykujemy placki. Ziemniaki ścieramy z cebulą na gładką masę, dodajemy jajko, mąkę, sól i pieprz i mieszamy na jednolite ciasto.

  6. Smażymy na patelni z niewielką ilością oleju na złoty kolor z obu stron. Odsączamy na ręczniku papierowym

  7. Placki podajemy z solidną porcją gulaszu beouf bourguignon