Kawowy sernik ala „lawa cake” bez mąki, z bezą

Ten przepis powstał trochę przez przypadek, ale okazał się na tyle udany, że postanowiłam się nim z Wami podzielić. Pomimo tego, że moją klasyczną recepturę na sernik amerykański znam na pamięć i potrafię go zrobić w środku nocy, to i mi czasem trafiają się pomyłki. Jak np zapomnieć dodać mąki podczas przygotowywania ciasta. Efekt? Niezwykle wilgotny, kremowy i cudownie kawowy sernik, który okazał się hitem.

Czasami pomyłki w kuchni potrafią zapoczątkować coś nowego, równie pysznego.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki kawy inka
  • 1 kg twarogu
  • 150 g cukru
  • 1 laska wanilii
  • 0,5 szklanki cukru pudru

Przygotowanie:

  1.  W pierwszej kolejności miksujemy ser z jajkami (3 całe jajka i jedno żółtko), następnie dodajemy cukier, nasiona z laski wanilii, kawę.
  2. Gotową masę przekładamy do wyłożonej pergaminem formy i pieczemy ok 1h w 170 stopniach.
  3. Na ok 30 minut przed końcem pieczenia ubijamy ze szczyptą soli 1 białko, dodają porcjami cukier puder.
  4. Ubitą bezę wykładamy na nasz sernik i pieczemy razem.
  5. Po upływie 1h wyłączamy piekarnik i zostawiamy sernik w środku na jeszcze ok 30 minut, aby ciasto trochę stężało. Podajemy schłodzony.

 

 

 

 

 

Kawowy sernik ala "lawa cake" bez mąki z bezą

Ten przepis powstał trochę przez przypadek, ale okazał się na tyle udany, że postanowiłam się nim z Wami podzielić. Pomimo tego, że moją klasyczną recepturę na sernik amerykański znam na pamięć i potrafię go zrobić w środku nocy, to i mi czasem trafiają się pomyłki. Jak np zapomnieć dodać mąki podczas przygotowywania ciasta. Efekt? Niezwykle wilgotny, kremowy i cudownie kawowy sernik, który okazał się hitem.

Czasami pomyłki w kuchni potrafią zapoczątkować coś nowego, równie pysznego.

Ingredients

  • 4 jajka
  • 4 łyżki kawy inka
  • 1 kg twarogu
  • 150 g cukru
  • 1 laska wanilii
  • 0,5 szklanki cukru pudru

Instructions

  1. W pierwszej kolejności miksujemy ser z jajkami (3 całe jajka i jedno żółtko), następnie dodajemy cukier, nasiona z laski wanilii, kawę

  2. Gotową masę przekładamy do wyłożonej pergaminem formy i pieczemy ok 1h w 170 stopniach

  3. Na ok 30 minut przed końcem pieczenia ubijamy ze szczyptą soli 1 białko, dodają porcjami cukier puder. Ubitą bezę wykładamy na nasz sernik i pieczemy razem

  4. Po upływie 1h wyłączamy piekarnik i zostawiamy sernik w środku na jeszcze ok 30 minut, aby ciasto trochę stężało. Podajemy schłodzony