Naleśniki zapiekane z pieczarkami, czerwoną fasolą i pomidorami

Co zrobić jak zostaną Wam naleśniki w nadprogramowej ilości? Można na przykład zetrzeć pieczarki, wymieszać je z pomidorami z puszki, chilli, czerwoną fasolą, doprawić czosnkiem i cebulką, poddusić i wymieszać ze startym cheddarem. Taki farsz nałożyć do naleśników, zawinąć w kieszonki i zapiec albo w piekarniku, albo na patelni.

Ja dodałam do farszu także szczyptę wędzonej papryki, która ma wspaniały dymny smak i nadała całości charakteru.

 

Składniki:

  • 4 naleśniki
  • 200 g  startego sera cheddar
  • 300 g pieczarek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • pół puszki czerwonej fasoli
  • 1 puszka pomidorów (krojonych)
  • wędzona papryka
  • chilli
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Pieczarki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, a następnie podsmażamy na patelni, aby zredukować wodę. Dodajemy posiekany czosnek i cebulę  chwilę podsmażamy.
  2. Wlewamy pomidory, doprawiamy chili, papryką oraz solą i pieprzem do smaku i dusimy, aż sos się zredukuje. Na koniec dodajemy czerwoną fasolę.
  3. Na naleśniki układamy porcję farszu, posypujemy startym serem i zawijamy w kwadratową kieszonkę.
  4. Zapiekamy w piekarniku lub podsmażamy na odrobinie masła na patelni z obu stron.
  5. Podajemy z kwaśną śmietaną i świeżą kolendrą.

 

 

 

 

 

 

Naleśniki zapiekane z pieczarkami, czerwoną fasolą i pomidorami

Co zrobić jak zostaną Wam naleśniki w nadprogramowej ilości? Można na przykład zetrzeć pieczarki, wymieszać je z pomidorami z puszki, chilli, czerwoną fasolą, doprawić czosnkiem i cebulką, poddusić i wymieszać ze startym cheddarem. Taki farsz nałożyć do naleśników, zawinąć w kieszonki i zapiec albo w piekarniku, albo na patelni.

Ja dodałam do farszu także szczyptę wędzonej papryki, która ma wspaniały dymny smak i nadała całości charakteru.

Ingredients

  • 4 naleśniki
  • 200 g startego sera cheddar
  • 300 g pieczarek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • 0,5 puszki czerwonej fasoli
  • 1 puszka pomidorów (krojonych)
  • wędzona papryka
  • chilli
  • sól i pieprz

Instructions

  1. Pieczarki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, a następnie podsmażamy na patelni, aby zredukować wodę. Dodajemy posiekany czosnek i cebulę  chwilę podsmażamy

  2. Wlewamy pomidory, doprawiamy chili, papryką oraz solą i pieprzem do smaku i dusimy, aż sos się zredukuje. Na koniec dodajemy czerwoną fasolę

  3. Na naleśniki układamy porcję farszu, posypujemy startym serem i zawijamy w kwadratową kieszonkę

  4. Zapiekamy w piekarniku lub podsmażamy na odrobinie masła na patelni z obu stron