Naleśniki z twarożkiem bananowym z masłem orzechowym i czarnym pieprzem

To jest jedno z tych połączeń, które na pierwszy rzut oka wydaje się kompletnie niepasujące i ekstrawaganckie, a jednak ma w sobie to coś. Skąd taki pomysł? Jednym z moich ulubionych maseł orzechowych jest to z dodatkiem czarnego pieprzu – łączy w sobie słodkość, słony smak orzeszków i ma do tego tą pikantną pieprzową notę. Robiąc klasyczny twarożek bananowy, czyli po prostu zmiksowany dojrzały banan z twarogiem, postanowiłam dodać trochę tego pieprzowego masła.

Wyszło bosko i dlatego jeśli lubicie eksperymentować, to polecam wypróbować ten przepis. Jeśli dodatek pieprzy Was nie przekonuje, dodajcie zwykłe masło orzechowe i będziecie mieć równie pyszne naleśniki.

 

Składniki:

Naleśniki

  • 500 ml mleka
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka soli

Nadzienie

  • 250 g twarogu
  • 2 dojrzałe banany
  • 1 łyżka jogurtu lub śmietanki
  • 1 łyżka masła orzechowego z pieprzem (można dodać świeżo zmielony do zwykłego masła)

Przygotowanie:

  1. W misce mieszamy wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe i miksujemy, aż uzyskamy gładkie lejące się ciasto bez grudek.
  2. Na rozgrzanej nieprzywierającej patelni wylewamy chochlę ciasta i rozprowadzamy po całej powierzchni. Naleśniki smażymy max 1 minutę z każdej strony.
  3. W drugiej misce blendujemy wszystkie składniki na nadzienie, oprócz jednego banana, którego zostawiamy do pokrojenia w plasterki.
  4. Gotowe naleśniki smarujemy twarożkiem i układamy na połówce naleśnika plasterki banana, zawijamy w trójkąty.

 

 

 

 

Naleśniki z twarożkiem bananowym z masłem orzechowym i czarnym pieprzem

To jest jedno z tych połączeń, które na pierwszy rzut oka wydaje się kompletnie niepasujące i ekstrawaganckie, a jednak ma w sobie to coś. Skąd taki pomysł? Jednym z moich ulubionych maseł orzechowych jest to z dodatkiem czarnego pieprzu - łączy w sobie słodkość, słony smak orzeszków i ma do tego tą pikantną pieprzową notę. Robiąc klasyczny twarożek bananowy, czyli po prostu zmiksowany dojrzały banan z twarogiem, postanowiłam dodać trochę tego pieprzowego masła.

Wyszło bosko i dlatego jeśli lubicie eksperymentować, to polecam wypróbować ten przepis. Jeśli dodatek pieprzy Was nie przekonuje, dodajcie zwykłe masło orzechowe i będziecie mieć równie pyszne naleśniki.

Ingredients

  • 500 ml mleka
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 250 g twarogu
  • 2 dojrzałe banany
  • 1 łyżka jogurtu lub śmietanki
  • 1 łyżka masła orzechowego z pieprzem (można dodać świeżo zmielony do zwykłego masła)

Instructions

  1. W misce mieszamy wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe i miksujemy, aż uzyskamy gładkie lejące się ciasto bez grudek

  2. Na rozgrzanej nieprzywierającej patelni wylewamy chochlę ciasta i rozprowadzamy po całej powierzchni. Naleśniki smażymy max 1 minutę z każdej strony

  3. W drugiej misce blendujemy wszystkie składniki na nadzienie, oprócz jednego banana, którego zostawiamy do pokrojenia w plasterki

  4. Gotowe naleśniki smarujemy twarożkiem i układamy na połówce naleśnika plasterki banana, zawijamy w trójkąty