Proste śniadanie z burratą w roli głównej z oliwą truflową

Dzisiejsza wpis jest bardziej propozycją połączenia składników, niż typowym przepisem, ale był na tyle udany, iż postanowiłam się nim z Wami podzielić. Nie ma tu nic odkrywczego. Można wręcz powiedzieć, że to trochę takie zrekonstruowane caprese, tyle że z burratą zamiast mozzarelli. A czym jest burrata? Jeśli jeszcze nie mieliście okazji jej próbować, to koniecznie sprawdźcie – to połączenie kulki ala mozzarelli, która w środku wypełniona jest ziarnistym, kremowym i niebiańsko dobrym twarożkiem coś jak serek wiejski, ale o bogatym, maślanym smaku. Poezja.

Do tego pumpernikiel, dobra szynka cotto, pomidory, świeża bazylia i oliwa truflowa.

 

Składniki:

  • burrata
  • pomidor malinowy lub bawole serce
  • świeża bazylia
  • oliwa truflowa
  • szynka cotto
  • pieczywo

Przygotowanie:

  1. W zasadzie wystarczy umyć pomidora i bazylię i pokroić wedle uznania.
  2. Burratę kroimy na pół i układamy łódkę na talerzu. Wystarczy obok ułożyć resztę składników i całość skropić oliwą truflową i voila!

 

 

 

 

 

Proste śniadanie z burratą w roli głównej z oliwą truflową

Dzisiejsza wpis jest bardziej propozycją połączenia składników, niż typowym przepisem, ale był na tyle udany, iż postanowiłam się nim z Wami podzielić. Nie ma tu nic odkrywczego. Można wręcz powiedzieć, że to trochę takie zrekonstruowane caprese, tyle że z burratą zamiast mozzarelli. A czym jest burrata? Jeśli jeszcze nie mieliście okazji jej próbować, to koniecznie sprawdźcie - to połączenie kulki ala mozzarelli, która w środku wypełniona jest ziarnistym, kremowym i niebiańsko dobrym twarożkiem coś jak serek wiejski, ale o bogatym, maślanym smaku. Poezja.

Do tego pumpernikiel, dobra szynka cotto, pomidory, świeża bazylia i oliwa truflowa.

Ingredients

  • 1 burrata
  • 1 pomidor malinowy lub bawole serce
  • świeża bazylia
  • oliwa truflowa
  • szynka cotto
  • pieczywo

Instructions

  1. W zasadzie wystarczy umyć pomidora i bazylię i pokroić wedle uznania

  2. Burratę kroimy na pół i układamy łódkę na talerzu. Wystarczy obok ułożyć resztę składników i całość skropić oliwą truflową i voila!