Pierogi z wiśnią i cynamonem

Jutro Dzień Dziecka i chociaż pogoda dzisiaj nie zachwyca, to jutro powinno być zdecydowanie cieplej. Nie wiem jak Wam, ale mi dzieciństwo kojarzy się z prostymi smakami, takimi jak pierogi z wiśniami robionymi przez Babcię i Mamę. Z tej okazji mam dla Was prosty przepis na pierogi, tym razem w lekko podkręconej smakowo wersji.

Świeżych wiśni jeszcze nie ma, ale widziałam już pierwsze czereśnie. Ja natomiast użyłam domowych powideł mojej mamy z całymi wiśniami w środku.

Składniki:

Farsz

  • domowe powidła wiśniowe
  • 1 łyżeczka cynamonu

Ciasto

  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki lekko ciepłej wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki soli

Przygotowanie:

  1. W misce łyżką mieszamy wodę z przesianą z solą mąką i następnie przekładamy na stolnicę lub blat, dodajemy oliwę i zagniatamy – im dłużej wyrabiamy ciasto, tym jest bardziej elastyczne i delikatne. Powinno się je zagniatać ok 5—10 minut.
  2. Wiśnie mieszamy z cynamonem. Ponieważ powidła same w sobie są słodkie nie dodaję cukru.
  3. Ciasto wałkujemy na grubość ok 2mm i wycinamy kółka.
  4. Nakładamy 1 łyżeczkę wiśnie, i zlepiamy pierogi. Gotujemy ok 4 minuty, do momentu wypłynięcia na powierzchnię.
  5. Polecam podawać z jogurtem greckim i jeśli jesteście fanami cynamonu to jeszcze warto sypnąć szczyptę na jogurt.

 

 

 

 

 

Pierogi z wiśnią i cynamonem

Jutro Dzień Dziecka i chociaż pogoda dzisiaj nie zachwyca, to jutro powinno być zdecydowanie cieplej. Nie wiem jak Wam, ale mi dzieciństwo kojarzy się z prostymi smakami, takimi jak pierogi z wiśniami robionymi przez Babcię i Mamę. Z tej okazji mam dla Was prosty przepis na pierogi, tym razem w lekko podkręconej smakowo wersji.

Świeżych wiśni jeszcze nie ma, ale widziałam już pierwsze czereśnie. Ja natomiast użyłam domowych powideł mojej mamy z całymi wiśniami w środku.

Ingredients

  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki lekko ciepłej wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki soli

Instructions

  1. W misce łyżką mieszamy wodę z przesianą z solą mąką i następnie przekładamy na stolnicę lub blat, dodajemy oliwę i zagniatamy – im dłużej wyrabiamy ciasto, tym jest bardziej elastyczne i delikatne. Powinno się je zagniatać ok 5—10 minut

  2. Wiśnie mieszamy z cynamonem. Ponieważ powidła same w sobie są słodkie nie dodaję cukru

  3. Ciasto wałkujemy na grubość ok 2mm i wycinamy kółka.Nakładamy 1 łyżeczkę wiśnie, i zlepiamy pierogi. Gotujemy ok 4 minuty, do momentu wypłynięcia na powierzchnię

  4. Polecam podawać z jogurtem greckim i jeśli jesteście fanami cynamonu to jeszcze warto sypnąć szczyptę na jogurt