Kolorowa wiosenna sałatka z jajkiem, rzodkiewką i fioletowymi ziemniakami

Ta sałatka to jest dla mnie taki „comfort food”, bo zawiera wszystkie te składniki, które kojarzą mi się z domem, słońcem i dzieciństwem. Tradycyjny ziemniak zastąpiłam fioletowym, nie ze względu na walory smakowe, a bardziej wizualne. Plusem tych ziemniaków jest jednak to, że są bardzo delikatne i szybko się gotują.

Do sałatki przygotowałam jogurtowy miodowo-musztardowy dressing. Idealna propozycja na lekki lunch. Pierwsze jednak jedzą oczy!

 

Składniki:

  • 2-3 jajka
  • pęczek rzodkiewki
  • szpinak
  • 3 fioletowe ziemniaki (truflowe)
  • sól i pieprz

Dressing

  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie.
  2. Jajka ugotować na twardo, bądź półtwardo.
  3. Rzodkiewki umyć dokładnie i przeciąć na ćwiartki (można zostawić kawałki ogonków i wąs)
  4. Szpinak dokładnie umyć i osuszyć.
  5. W słoiku łączymy wszystkie składniki na dressing, zakręcamy i mocno wstrząsamy kilka razy aby się połączyły.
  6. Na liściach szpinaku układamy rzodkiewki, pokrojone w kostkę ziemniaki, jajka przekrojone na ćwiartki i całość skrapiamy dressingiem. Można doprawić dodatkowo pieprzem do smaku.

 

 

 

 

 

Kolorowa wiosenna sałatka z jajkiem, rzodkiewką i fioletowymi ziemniakami

Ta sałatka to jest dla mnie taki "comfort food", bo zawiera wszystkie te składniki, które kojarzą mi się z domem, słońcem i dzieciństwem. Tradycyjny ziemniak zastąpiłam fioletowym, nie ze względu na walory smakowe, a bardziej wizualne. Plusem tych ziemniaków jest jednak to, że są bardzo delikatne i szybko się gotują.

Do sałatki przygotowałam jogurtowy miodowo-musztardowy dressing. Idealna propozycja na lekki lunch. Pierwsze jednak jedzą oczy!

Ingredients

  • 2-3 jajka
  • pęczek rzodkiewkis
  • szpinak
  • 3 fioletowe ziemniaki (truflowe)
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu

Instructions

  1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie

  2. Jajka ugotować na twardo, bądź półtwardo

  3. Rzodkiewki umyć dokładnie i przeciąć na ćwiartki (można zostawić kawałki ogonków i wąs)

  4. Szpinak dokładnie umyć i osuszyć

  5. W słoiku łączymy wszystkie składniki na dressing, zakręcamy i mocno wstrząsamy kilka razy aby się połączyły

  6. Na liściach szpinaku układamy rzodkiewki, pokrojone w kostkę ziemniaki, jajka przekrojone na ćwiartki i całość skrapiamy dressingiem. Można doprawić dodatkowo pieprzem do smaku