Na Dzień Mamy wegański mus czekoladowy matcha i z gorzkiej czekolady

Dziś Dzień Mamy, więc przygotowałam dla Was super prosty i szybki przepis, który zrobicie w kilka minut. Co ważne, dzisiaj jest to wersja wegańska w oparciu o aquafabę, czyli wodę po cieciorce, ale jeśli nie jesteście przekonani, to spokojnie zastąpcie ją śmietanką 30% i wyjdzie równie dobrze. Wersję na kremówce znajdziecie tu i tu.

Do aquafaby robiłam podejście już kilka razy i w końcu się przemogłam – i o dziwo faktycznie nie czuć w niej cieciorki prawie w ogóle. Ja zrobiłam dwie wersje musu, ponieważ miałam czekoladę o smaku matcha oraz gorzką.

 

Składniki:

  • 1 szklanka aquafaby (z ok 2 puszek)
  • 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady min. 60% (50 g)
  • 0,5 tabliczki czekolady matcha (można dać zwykłą białą i dodać 1 łyżeczkę proszku matcha)

Przygotowanie:

  1. Aquafabę ubijamy mikserem na gęstą i sztywną pianę.
  2. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
  3. Ubitą aquafabę dzielimy na dwie porcje i do każdej dodajemy roztopione czekolady, delikatnie i dokładnie mieszając, aby nie odpowietrzyć masy.
  4. Przekładamy do słoiczków lub pucharków i schładzamy.

 

 

 

 

 

 

 

 

Na Dzień Mamy wegański mus czekoladowy matcha i z gorzkiej czekolady

Dziś Dzień Mamy, więc przygotowałam dla Was super prosty i szybki przepis, który zrobicie w kilka minut. Co ważne, dzisiaj jest to wersja wegańska w oparciu o aquafabę, czyli wodę po cieciorce, ale jeśli nie jesteście przekonani, to spokojnie zastąpcie ją śmietanką 30% i wyjdzie równie dobrze. Wersję na kremówce znajdziecie tu i tu.

Do aquafaby robiłam podejście już kilka razy i w końcu się przemogłam - i o dziwo faktycznie nie czuć w niej cieciorki prawie w ogóle. Ja zrobiłam dwie wersje musu, ponieważ miałam czekoladę o smaku matcha oraz gorzką.

Ingredients

  • 1 szklanka aquafaby (z ok 2 puszek)
  • 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady min. 60% 50 g
  • 0,5 0,5 tabliczki czekolady matcha można dać zwykłą białą i dodać 1 łyżeczkę proszku matcha

Instructions

  1. Aquafabę ubijamy mikserem na gęstą i sztywną pianę

  2. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

  3. Ubitą aquafabę dzielimy na dwie porcje i do każdej dodajemy roztopione czekolady, delikatnie i dokładnie mieszając, aby nie odpowietrzyć masy

  4. Przekładamy do słoiczków lub pucharków i schładzamy