Domowa granola z daktylami

Granola to jeden z moich najprostszych i najsmaczniejszych sposobów na śniadanie. Wystarczy wymieszać ze sobą ulubione składniki, dodać miód i podpiec w piekarniku, aby cieszyć się nią długo. Ja osobiście lubię takie, w których ilość płatków owsianych nie dominuje zdecydowanie nad resztą składników. Tym razem postawiłam na słonecznik, dynię, nasiona chia, wiórki kokosowe oraz suszoną żurawinę i daktyle.

Podpieczone daktyle są cudownie chrupiące z zewnątrz i niesamowicie ciągnące i kleiste w smaku – niczym krówka. Jeśli lubicie takie faktury, to zdecydowanie polecam!

 

Składniki:

  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 0,5 szklanki pestek dyni
  • 0,5 szklanki nasion słonecznika
  • 1/3 szklanki chia
  • 1/3 szklanki wiórek kokosowych
  • 0,5 szklanki posiekanych daktyli
  • 0,5 szklanki suszonej żurawiny
  • 5-6 łyżek miodu

Przygotowanie:

  1. Wszystkie suche składniki, oprócz żurawiny i daktyli dokładnie mieszamy w misce razem z miodem.
  2. Wykładamy je na wyłożoną pergaminem blaszkę i pieczemy w 170 stopniach przez ok 20-30 minut, co 5-10 minut mieszając, aby się nie przypaliły.
  3. Kiedy nasiona się zrumienią wyłączamy piekarnik, dodajemy żurawinę i daktyle, ponownie mieszamy i zostawiamy jeszcze na chwilę w piekarniku.
  4. Gotową ostudzoną granolę przekładamy do słoików lub szczelnych pojemników.

 

 

 

 

 

 

Domowa granola z daktylami

Granola to jeden z moich najprostszych i najsmaczniejszych sposobów na śniadanie. Wystarczy wymieszać ze sobą ulubione składniki, dodać miód i podpiec w piekarniku, aby cieszyć się nią długo. Ja osobiście lubię takie, w których ilość płatków owsianych nie dominuje zdecydowanie nad resztą składników. Tym razem postawiłam na słonecznik, dynię, nasiona chia, wiórki kokosowe oraz suszoną żurawinę i daktyle.

Podpieczone daktyle są cudownie chrupiące z zewnątrz i niesamowicie ciągnące i kleiste w smaku - niczym krówka. Jeśli lubicie takie faktury, to zdecydowanie polecam!

Ingredients

  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 0,5 szklanki pestek dyni
  • 0,5 szklanki nasion słonecznika
  • 1/3 szklanki chia
  • 1/3 szklanki wiórek kokosowych
  • 0,5 szklanki posiekanych daktyli
  • 0,5 szklanki suszonej żurawiny
  • 5-6 łyżek miodu

Instructions

  1. Wszystkie suche składniki, oprócz żurawiny i daktyli dokładnie mieszamy w misce razem z miodem

  2. Wykładamy je na wyłożoną pergaminem blaszkę i pieczemy w 170 stopniach przez ok 20-30 minut, co 5-10 minut mieszając, aby się nie przypaliły.

  3. Kiedy nasiona się zrumienią wyłączamy piekarnik, dodajemy żurawinę i daktyle, ponownie mieszamy i zostawiamy jeszcze na chwilę w piekarniku

  4. Gotową ostudzoną granolę przekładamy do słoików lub szczelnych pojemników