Chałka z kruszonką

Uwielbiam wszelkiego rodzaju ciasta drożdżowe, a najbardziej chyba lubię chałki. Mogłabym jeść i jeść. U nas na osiedlu podjeżdża Chlebusik z pieczywem prawie codziennie, ale jak któryś dzień z rzędu nie udało mi się wyrwać z telekonferencji, żeby ich złapać, uznałam, że nie będę więcej czekać i upiekę sobie sama. 

Wyszła wielka, puszysta, perfekcyjnie maślana w smaku i obłędnie dobra.

 

Składniki:

Chałka

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 80 g masła
  • 2 jajka
  • 8 g suchych drożdży lub 30 g świeżych
  • ok 1/3 szklanki cukru
  • szczypta soli

Kruszonka

  • 100 g mąki
  • 30g masła
  • 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

  1. W misce drożdże zalewamy ciepłym (do 40 stopni) mlekiem, dodajemy cukier, sól, łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy na chwilę.
  2. Po tym czasie dodajemy resztę mąki, jajko i zagniatamy hakiem w mikserze na małych obrotach, powoli porcjami dodając miękkie masło.
  3. Ciasto wyrabiamy ok 10 minuta, a następnie odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi objętość.
  4. Po wyrośnięciu ciasto odpowietrzamy, dzielimy na 5 porcji i zaplatamy warkocz (albo 3 do klasycznego).
  5. Układamy na blaszkę na pergaminie i przykrywamy ściereczką jeszcze na chwilę.
  6. W międzyczasie zagniatamy kruszonkę – zimne masło łączymy z mąką i cukrem.
  7. Chałkę smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką.
  8. Pieczemy ok 25-30 minut w 170 stopniach.

 

 

 

 

 

Chałka z kruszonką

Uwielbiam wszelkiego rodzaju ciasta drożdżowe, a najbardziej chyba lubię chałki. Mogłabym jeść i jeść. U nas na osiedlu podjeżdża Chlebusik z pieczywem prawie codziennie, ale jak któryś dzień z rzędu nie udało mi się wyrwać z telekonferencji, żeby ich złapać, uznałam, że nie będę więcej czekać i upiekę sobie sama. 

Wyszła wielka, puszysta, perfekcyjnie maślana w smaku i obłędnie dobra.

Ingredients

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 80 g masła
  • 2 jajka
  • 8 g suchych drożdży lub 30 g świeżych
  • 1/3 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 100 g mąki
  • 30 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru

Instructions

  1. W misce drożdże zalewamy ciepłym (do 40 stopni) mlekiem, dodajemy cukier, sól, łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy na chwilę. Po tym czasie dodajemy resztę mąki, jajko i zagniatamy hakiem w mikserze na małych obrotach, powoli porcjami dodając miękkie masło

  2. Ciasto wyrabiamy ok 10 minuta, a następnie odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi objętość

  3. Po wyrośnięciu ciasto odpowietrzamy, dzielimy na 5 porcji i zaplatamy warkocz (albo na 3 do klasycznego)

  4. Układamy na blaszkę na pergaminie i przykrywamy ściereczką jeszcze na chwilę

  5. W międzyczasie zagniatamy kruszonkę - zimne masło łączymy z mąką i cukrem

  6. Chałkę smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką

  7. Pieczemy ok 25-30 minut w 170 stopniach