Gravlax z łososia z buraczkami

Gravlax to skandynawskie danie, które przyrządza się z surowego fileta z łososia, peklowanego przez kilka dni w soli, cukrze i koprze. Istnieje kilka odmian tej potrawy, które zakładają różne składniki dodatkowe. Moja propozycja to wersja z buraczkami, które poza smakiem, dodają pięknego koloru wierzchniej warstwie ryby, dzięki czemu efekt końcowy, poza smakiem cieszy także wizualnie. Gravlax jest delikatny i aromatyczny. Można stosować go, jako przystawkę, dodać do sałatki lub dania głównego. Pewne jest to, że na pewno zaskoczy Waszych gości i domowników.

Składniki:

  • 500 g filetu z łososia
  • 1 burak
  • 1 pęczek koperku
  • 1 cytryna
  • 1/4 szklanki soli
  • 4 łyżki cukru brązowego (lub zwykłego)

Przygotowanie:

  1. Łososia płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym.
  2. Buraka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Koper siekamy dość grubo. Z połówki cytryny wyciskamy sok, a z ścieramy skórkę, po jej wcześniejszym sparzeniu.
  3. Sól dokładnie mieszamy z cukrem i skórką z cytryny. W wyższym naczyniu, np. żaroodpornym układamy filet skórą do dołu. Kładziemy na nim trochę kopru, następnie obkładamy dokładnie warstwą soli z cukrem, tworząc coś w rodzaju skorupki.
  4. Na warstwę solno-cukrową wykładamy resztę kopru, starte buraki i polewamy sokiem z cytryny. Całość zawijamy szczelnie folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na 48 godzin, aby się peklował.
  5. Po 48 godzinach wyciągamy rybę, płuczemy ją ze wszystkiego (ryba i burak puszczą dużo wody) i można serwować. Gravlax świetni łączy się z cytryną, szalotką, koprem i kaparami, jako dodatkami do podania.

 

_DSCF1724

 

Gravlax z łososia z buraczkami

Gravlax to skandynawskie danie, które przyrządza się z surowego fileta z łososia, peklowanego przez kilka dni w soli, cukrze i koprze. Istnieje kilka odmian tej potrawy, które zakładają różne składniki dodatkowe. Moja propozycja to wersja z buraczkami, które poza smakiem, dodają pięknego koloru wierzchniej warstwie ryby, dzięki czemu efekt końcowy, poza smakiem cieszy także wizualnie. Gravlax jest delikatny i aromatyczny. Można stosować go, jako przystawkę, dodać do sałatki lub dania głównego. Pewne jest to, że na pewno zaskoczy Waszych gości i domowników.

Ingredients

  • 500 g filetu z łososia
  • 1 burak
  • pęczek koperku
  • 1 cytryna
  • 1/4 szklanki soli
  • 4 łyżki cukru brązowego lub zwykłego

Instructions

  1. Łososia płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym

  2. Buraka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Koper siekamy dość grubo. Z połówki cytryny wyciskamy sok, a z ścieramy skórkę, po jej wcześniejszym sparzeniu

  3. Sól dokładnie mieszamy z cukrem i skórką z cytryny. W wyższym naczyniu, np. żaroodpornym układamy filet skórą do dołu. Kładziemy na nim trochę kopru, następnie obkładamy dokładnie warstwą soli z cukrem, tworząc coś w rodzaju skorupki

  4. Na warstwę solno-cukrową wykładamy resztę kopru, starte buraki i polewamy sokiem z cytryny. Całość zawijamy szczelnie folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na 48 godzin, aby się peklował

  5. Po 48 godzinach wyciągamy rybę, płuczemy ją ze wszystkiego (ryba i burak puszczą dużo wody) i można serwować. Grawlax świetni łączy się z cytryną, szalotką, koprem i kaparami, jako dodatkami do podania