Racuchy sodowe na maślance

Takie racuchy robiła moja Babcia jak byłam mała. Pamiętam skwierczące i puszyste w mig rosnące na żeliwnej patelni. Jako dziecko nie potrzebowałam do nich nic, tylko cukier puder. Dziś zamiast cukru stawiam na trochę mniej kaloryczne dodatki w postaci kremowego jogurtu greckiego i świeżych malin.

Tak na dobrą sprawę te racuchy będą dobrze smakować z każdymi owocami, na jakie tylko macie w danym momencie ochotę, bądź jakie są pod ręką.

 

Składniki:

  • 500 ml maślanki
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. W misce ubijamy razem maślankę z jajkiem i cukrem oraz sodą i solą.
  2. Następnie porcjami dodajemy przesianą mąkę i dokładnie mieszamy ciasto.
  3. Smażymy placki na odrobinie masła lub oleju kokosowego na złoty kolor z obu stron i na ręczniku papierowym odsączamy tłuszcz po usmażeniu.

 

 

 

 

 

Racuchy sodowe na maślance

Takie racuchy robiła moja Babcia jak byłam mała. Pamiętam skwierczące i puszyste w mig rosnące na żeliwnej patelni. Jako dziecko nie potrzebowałam do nich nic, tylko cukier puder. Dziś zamiast cukru stawiam na trochę mniej kaloryczne dodatki w postaci kremowego jogurtu greckiego i świeżych malin.

Tak na dobrą sprawę te racuchy będą dobrze smakować z każdymi owocami, na jakie tylko macie w danym momencie ochotę, bądź jakie są pod ręką.

Ingredients

  • 250 ml maślanki
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Instructions

  1. W misce ubijamy razem maślankę z jajkiem i cukrem oraz sodą i solą

  2. Następnie porcjami dodajemy przesianą mąkę i dokładnie mieszamy ciasto

  3. Smażymy placki na odrobinie masła lub oleju kokosowego na złoty kolor z obu stron i na ręczniku papierowym odsączamy tłuszcz po usmażeniu