Drożdżówki z serem, wiśniami i kruszonką

Podobno wrażenia podczas jedzenia tych drożdżówek można porównać do tego, „jakby Jezusek gołą stopką po podniebieniu chodził”. Tak przynajmniej skomentował ich smak mój brat, więc coś w nich musi być. Ja Wam powiem, że są po prostu pyszne. Delikatne i puszyste ciasto, kremowe nadzienie z waniliowego twarogu idealnie współgra z kwaśnymi wiśniami.

Całość dopełnia chrupiąca kruszonka, którą posypane są drożdżówki. Przekonajcie się sami jakie są dobre!

 

Składniki:

Ciasto drożdżowe

  • 500 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 80 g masła
  • 7-8 g suchych drożdży
  • 4-5 łyżek cukru
  • szczypta soli

Nadzienie

  • 1 jajko
  • 250 g twarogu sernikowego
  • laska wanilii
  • 2 łyżki cukru pudru
  • dżem wiśniowy

Kruszonka

  • 50 g masła
  • 100 g mąki
  • 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

  1. Do miski wrzucamy suche składniki i wbijamy jajko. Zaczynamy miksować na niskich obrotach hakiem i powoli wlewamy ciepłe mleko. Chwilę zagniatamy i porcjami dodajemy miękkie masło. Ciasto wyrabiamy łącznie ok 10 minut, po czym przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok godzinę do wyrośnięcia.
  2. Podczas gdy ciasto rośnie szykujemy farsz i kruszonkę. Aby przygotować farsz oddzielamy białko od żółtka. Żółtko zostawiamy do posmarowania drożdżówek, a białko razem z wanilią i cukrem dodajemy do twarogu i mieszamy.
  3. Aby przygotować kruszonkę zimne masło zagniatamy z mąką i cukrem. Chowamy do lodówki.
  4. Kiedy ciasto wyrośnie wyciągamy je z miski, dzielimy na 6 części i wałkujemy na placki ok 1 cm grubości.
  5. Na środku placka układamy porcję sera oraz łyżkę dżemu wiśniowego, a boki zaginamy do środka i łączymy ze sobą tworząc ala sakiewki.
  6. Bułki smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy kruszonką.
  7. Pieczemy w 170 stopniach przez ok 20-25 minut.

 

 

 

 

 

 

Drożdżówki z serem, wiśniami i kruszonką

Podobno wrażenia podczas jedzenia tych drożdżówek można porównać do tego, "jakby Jezusek gołą stopką po podniebieniu chodził". Tak przynajmniej skomentował ich smak mój brat, więc coś w nich musi być. Ja Wam powiem, że są po prostu pyszne. Delikatne i puszyste ciasto, kremowe nadzienie z waniliowego twarogu idealnie współgra z kwaśnymi wiśniami.

Całość dopełnia chrupiąca kruszonka, którą posypane są drożdżówki. Przekonajcie się sami jakie są dobre!

Ingredients

  • 500 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 80 g masła
  • 7-8 g suchych drożdży
  • 4-5 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 250 g twarogu sernikowego
  • laska wanilii
  • 2 łyżki cukru pudru
  • dżem wiśniowy
  • 50 g masła
  • 100 g mąki
  • 2 łyżki cukru pudru

Instructions

  1. Do miski wrzucamy suche składniki i wbijamy jajko. Zaczynamy miksować na niskich obrotach hakiem i powoli wlewamy ciepłe mleko. Chwilę zagniatamy i porcjami dodajemy miękkie masło. Ciasto wyrabiamy łącznie ok 10 minut, po czym przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok godzinę do wyrośnięcia

  2. Podczas gdy ciasto rośnie szykujemy farsz i kruszonkę. Aby przygotować farsz oddzielamy białko od żółtka. Żółtko zostawiamy do posmarowania drożdżówek, a białko razem z wanilią i cukrem dodajemy do twarogu i mieszamy

  3. Aby przygotować kruszonkę zimne masło zagniatamy z mąką i cukrem. Chowamy do lodówki

  4. Kiedy ciasto wyrośnie wyciągamy je z miski, dzielimy na 6 części i wałkujemy na placki ok 1 cm grubości. Na środku placka układamy porcję sera oraz łyżkę dżemu wiśniowego, a boki zaginamy do środka i łączymy ze sobą tworząc ala sakiewki

  5. Bułki smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy w 170 stopniach przez ok 20-25 minut