Drożdżowy wieniec z malinowym dżemem

Nie wiem jak Wam, ale mnie kwiecień będzie się kojarzył z drożdżami 😉 To był chyba najbardziej chodliwy towar tej kwarantanny i był moment, kiedy z półek masowo znikały zarówno te świeże, jak i suszone. Ja na szczęście zawsze mam ich zapas w domu. Tym razem postawiłam na słodki wieniec z malinami. Można go kroić, odrywać – nie ważne, ważne, że smakuje latem.

Ja wybrałam dżem malinowy z pestkami, ale możecie też przetrzeć go przez sitko, aby nie było pestek.

 

Składniki:

  • 400 g mąki
  • 2 jajka
  • 50 g masła
  • 8 g suchych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • dżem malinowy

Przygotowanie:

  1.  W misce mieszamy z mlekiem drożdże, cukier i 2 łyżki mąki i odstawiamy do wyrośnięcia lub spienienia.
  2. Kiedy zaczyn wyrośnie dodajemy resztę mąki i jajka, cały czas miksując ciasto hakiem.
  3. Na koniec dodajemy porcjami miękkie masło i zagniatamy na gładkie ciasto. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.
  4. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokątny placek o grubości ok 5 mm i smarujemy go dżemem.
  5. Zawijamy w rulon i przecinamy wzdłuż na pół, skręcając ze sobą obie części i układając w kształt wieńca na wyłożonej pergaminem blaszce.
  6. Pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach.

 

 

 

 

 

Drożdżowy wieniec z malinowym dżemem

Nie wiem jak Wam, ale mnie kwiecień będzie się kojarzył z drożdżami 😉 To był chyba najbardziej chodliwy towar tej kwarantanny i był moment, kiedy z półek masowo znikały zarówno te świeże, jak i suszone. Ja na szczęście zawsze mam ich zapas w domu. Tym razem postawiłam na słodki wieniec z malinami. Można go kroić, odrywać - nie ważne, ważne, że smakuje latem.

Ja wybrałam dżem malinowy z pestkami, ale możecie też przetrzeć go przez sitko, aby nie było pestek.

Ingredients

  • 400 g mąki
  • 2 jajka
  • 8 g suchych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • dżem malinowy

Instructions

  1. W misce mieszamy z mlekiem drożdże, cukier i 2 łyżki mąki i odstawiamy do wyrośnięcia lub spienienia

  2. Kiedy zaczyn wyrośnie dodajemy resztę mąki i jajka, cały czas miksując ciasto hakiem

  3. Na koniec dodajemy porcjami miękkie masło i zagniatamy na gładkie ciasto. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia

  4. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokątny placek o grubości ok 5 mm i smarujemy go dżemem

  5. Zawijamy w rulon i przecinamy wzdłuż na pół, skręcając ze sobą obie części i układając w kształt wieńca na wyłożonej pergaminem blaszce

  6. Pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach