Wege burger z marynowaną cebulką i relishem koktajlowym

Co prawda nie ja wykonałam sam wege kotlet, ale całość wyszła na tyle pyszna, że postanowiłam podzielić się z Wami przepisem. Te burgery są od dobrej kalorii, ale to właśnie dodatki robią cały efekt. W szczególnie mowa o relishu z korniszonów, który stanowi perfekcyjny dodatek do burgerów, nie tylko tych wegetariańskich. Druga rzecz, to marynowana cebulka, która nie tylko ma piękny kolor, ale też daje dodatkową teksturę i smak.

I koniecznie upieczcie własne bułki – te gotowe „do burgerów” ze sklepu nie umywają się do tych, jakie możecie sami zrobić.

 

Składniki:

Bułki do burgerów

  • 250 g mąki
  • 125 ml mleka
  • 5 g suchych drożdży
  • 1 jajko
  • 30 g masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • sół

Marynowana cebulka

  • 50 ml octu ryżowego
  • 2 łyżki słodkiego czerwonego wina
  • sól

Relish koktajlowy z korniszonów

  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka keczupu
  • 1 łyżeczka musztardy najlepiej diojin
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • Sok z ćwiartki limonki lub cytryny
  • 1/4 bardzo drobno posiekanej cebuli
  • 1 drobno posiekany korniszon

Pozostałe składniki

  • 2 burgery wege
  • szpinak
  • pomidor
  • korniszony
  • ser cheddar

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od upieczenia bułek. W misce mieszamy wszystkie suche składniki, a następnie dodajemy jajko i powoli wlewamy ciepłe, ale nie gorące mleko.
  2. Zagniatamy ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem i po chwili na koniec dodajemy roztopione masło. Ciasto powinno się łącznie zagniatać ok 10 minut.
  3. Odstawiamy w misce przykryte ściereczka na min. 45 minut do wyrośnięcia.
  4. Kiedy ciasto wyrośnie uderzamy je pięścią, lekko zagniatamy i formujemy bułeczki – wyjdzie ok 6 sztuk.
  5. Pieczemy ok 20 minut w 170 stopniach, aż osiągną złoty kolor.
  6. Podczas kiedy bułki się pieką szykujemy cebulkę – najlepiej jednak jest przygotować ją dzień wcześniej.
  7. Cebulę lub szalotkę siekamy w bardzo cienkie piórka i wrzucamy do miseczki. Dodajemy szczyptę soli, ocet i wino i mieszamy. Odstawiamy do lodówki.
  8. Aby przygotować relish siekamy korniszona i cebulkę w bardzo drobną kostkę.
  9. Przekładamy do miseczki, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.
  10. Kiedy wszystkie elementy są już gotowe na patelni grillujemy burgery – najpierw z jednej strony a następnie po odwróceniu na drugą od razu przykrywamy je plasterkiem sera.
  11. Bułki kroimy na pół i również obie grillujemy od środka na patelni. Obie połówki smarujemy relishem. Na dolnej układamy marynowaną cebulkę, burgera, następnie plasterki korniszona, pomidora, liście szpinaku i przykrywamy górną polówka.

 

 

 

 

 

Wege burger z marynowaną cebulką i relishem koktajlowym

Co prawda nie ja wykonałam sam wege kotlet, ale całość wyszła na tyle pyszna, że postanowiłam podzielić się z Wami przepisem. Te burgery są od dobrej kalorii, ale to właśnie dodatki robią cały efekt. W szczególnie mowa o relishu z korniszonów, który stanowi perfekcyjny dodatek do burgerów, nie tylko tych wegetariańskich. Druga rzecz, to marynowana cebulka, która nie tylko ma piękny kolor, ale też daje dodatkową teksturę i smak.

I koniecznie upieczcie własne bułki - te gotowe "do burgerów" ze sklepu nie umywają się do tych, jakie możecie sami zrobić.

Ingredients

  • 250 g mąki
  • 125 ml mleka
  • 5 g suchych drożdży
  • 1 jajko
  • 30 g masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • 50 ml octu ryżowego
  • 2 łyżki słodkiego czerwonego wina
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka keczupu
  • 1 łyżeczka musztardy najlepiej diojin
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • Sok z ćwiartki limonki lub cytryny1/4 bardzo drobno posiekanej cebuli1 drobno posiekany korniszon2 burgery wegesz
  • 1/4 bardzo drobno posiekanej cebuli
  • 1 drobno posiekany korniszon
  • 2 burgery wege
  • szpinak
  • 1 pomidor
  • korniszony
  • ser cheddar

Instructions

  1. Zaczynamy od upieczenia bułek. W misce mieszamy wszystkie suche składniki, a następnie dodajemy jajko i powoli wlewamy ciepłe, ale nie gorące mleko. Zagniatamy ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem i po chwili na koniec dodajemy roztopione masło. Ciasto powinno się łącznie zagniatać ok 10 minut

  2. Odstawiamy w misce przykryte ściereczka na min. 45 minut do wyrośnięcia

  3. Kiedy ciasto wyrośnie uderzamy je pięścią, lekko zagniatamy i formujemy bułeczki - wyjdzie ok 6 sztuk.Pieczemy ok 20 minut w 170 stopniach, aż osiągną złoty kolor

  4. Podczas kiedy bułki się pieką szykujemy cebulkę - najlepiej jednak jest przygotować ją dzień wcześniej

  5. Cebulę lub szalotkę siekamy w bardzo cienkie piórka i wrzucamy do miseczki. Dodajemy szczyptę soli, ocet i wino i mieszamy. Odstawiamy do lodówki

  6. Aby przygotować relish siekamy korniszona i cebulkę w bardzo drobną kostkę

  7. Przekładamy do miseczki, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy

  8. Kiedy wszystkie elementy są już gotowe na patelni grillujemy burgery - najpierw z jednej strony a następnie po odwróceniu na drugą od razu przykrywamy je plasterkiem sera

  9. Bułki kroimy na pół i również obie grillujemy od środka na patelni. Obie połówki smarujemy relishem. Na dolnej układamy marynowaną cebulkę, burgera, następnie plasterki korniszona, pomidora, liście szpinaku i przykrywamy górną polówka