Wielkanoc: Mazurek z kremem kawowo-czekoladowym
Mazurek to już klasyka wielkanocna. Był już z mango, kokosowy, z czekoladowo-pomarańczowym ganache, więc przyszłą pora na przepis dla miłośników kawy – jest idealnie zbalansowany w smaku – lekko słodki, ale też intensywnie kawowy.
Krem, to nic innego jak delikatny i puszysty mus z gorzkiej czekolady z dodatkiem espresso. Koniecznie musicie go wypróbować.
Składniki:
Ciasto
- 200 g mąki
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g masła
- 1 jajko
Krem kawowo-czekoladowy
- 300 ml śmietanki 30%
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 1 łyżka mocno zaparzonego espresso
Przygotowanie:
- W pierwszej kolejności przygotowujemy spód mazurka – siekamy razem zimne masło z mąką przesianą z cukrem i proszkiem do pieczenia.
- Kiedy uzyskamy coś na kształt „piasku” tworzymy kopiec i w zagłębienie na środku wbijamy jajko i delikatnie mieszamy je posiekaną z masłem mąką, a następnie zagniatamy gładkie ciasto.
- Zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
- Po schłodzeniu przekłdamy ciasto do wybranej formy, zostawiając trochę wyższe brzegi, nakłuwamy widelcem spód i pieczemy w 180 stopniach przez ok 20 minut, aż się zrumieni.
- Podczas, gdy spód kończy stygnąć szykujemy krem. Czekoladę kruszymy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia.
- Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy ostudzoną roztopioną czekoladę, espresso, i miksujemy delikatnie.
- Krem przekładamy do zimnego mazurka i schładzamy przez ok 2 godziny.
Wielkanoc: Mazurek z kremem kawowo-czekoladowym
Mazurek to już klasyka wielkanocna. Był już z mango, kokosowy, z czekoladowo-pomarańczowym ganache, więc przyszłą pora na przepis dla miłośników kawy - jest idealnie zbalansowany w smaku - lekko słodki, ale też intensywnie kawowy.
Krem, to nic innego jak delikatny i puszysty mus z gorzkiej czekolady z dodatkiem espresso. Koniecznie musicie go wypróbować.
Ingredients
- 200 g mąki
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g masła
- 1 jajko
- 300 ml śmietanki 30%
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 1 łyżka mocno zaparzonego espresso
Instructions
-
W pierwszej kolejności przygotowujemy spód mazurka - siekamy razem zimne masło z mąką przesianą z cukrem i proszkiem do pieczenia
-
Kiedy uzyskamy coś na kształt „piasku” tworzymy kopiec i w zagłębienie na środku wbijamy jajko i delikatnie mieszamy je posiekaną z masłem mąką, a następnie zagniatamy gładkie ciasto
-
Zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 30 minut
-
Po schłodzeniu przekładamy ciasto do wybranej formy, zostawiając trochę wyższe brzegi, nakłuwamy widelcem spód i pieczemy w 180 stopniach przez ok 20 minut, aż się zrumieni
-
Podczas, gdy spód kończy stygnąć szykujemy krem. Czekoladę kruszymy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia
-
Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy ostudzoną roztopioną czekoladę, espresso, i miksujemy delikatnie
-
Krem przekładamy do zimnego mazurka i schładzamy przez ok 2 godziny
Leave a Comment