Wielkanoc: Mazurek z kremem kawowo-czekoladowym

Mazurek to już klasyka wielkanocna. Był już z mango, kokosowy, z czekoladowo-pomarańczowym ganache, więc przyszłą pora na przepis dla miłośników kawy – jest idealnie zbalansowany w smaku – lekko słodki, ale też intensywnie kawowy.

Krem, to nic innego jak delikatny i puszysty mus z gorzkiej czekolady z dodatkiem espresso. Koniecznie musicie go wypróbować.

Składniki:

Ciasto

  • 200 g mąki
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g masła
  • 1 jajko

Krem kawowo-czekoladowy

  • 300 ml śmietanki 30%
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka mocno zaparzonego espresso

Przygotowanie:

  1. W pierwszej kolejności przygotowujemy spód mazurka – siekamy razem zimne masło z mąką przesianą z cukrem i proszkiem do pieczenia.
  2. Kiedy uzyskamy coś na kształt „piasku” tworzymy kopiec i w zagłębienie na środku wbijamy jajko i delikatnie mieszamy je posiekaną z masłem mąką, a następnie zagniatamy gładkie ciasto.
  3. Zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
  4. Po schłodzeniu przekłdamy ciasto do wybranej formy, zostawiając trochę wyższe brzegi, nakłuwamy widelcem spód i pieczemy w 180 stopniach przez ok 20 minut, aż się zrumieni.
  5. Podczas, gdy spód kończy stygnąć szykujemy krem. Czekoladę kruszymy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia.
  6. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy ostudzoną roztopioną czekoladę, espresso,  i miksujemy delikatnie.
  7. Krem przekładamy do zimnego mazurka i schładzamy przez ok 2 godziny.

Wielkanoc: Mazurek z kremem kawowo-czekoladowym

Mazurek to już klasyka wielkanocna. Był już z mango, kokosowy, z czekoladowo-pomarańczowym ganache, więc przyszłą pora na przepis dla miłośników kawy - jest idealnie zbalansowany w smaku - lekko słodki, ale też intensywnie kawowy.

Krem, to nic innego jak delikatny i puszysty mus z gorzkiej czekolady z dodatkiem espresso. Koniecznie musicie go wypróbować.

Ingredients

  • 200 g mąki
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka mocno zaparzonego espresso

Instructions

  1. W pierwszej kolejności przygotowujemy spód mazurka - siekamy razem zimne masło z mąką przesianą z cukrem i proszkiem do pieczenia

  2. Kiedy uzyskamy coś na kształt „piasku” tworzymy kopiec i w zagłębienie na środku wbijamy jajko i delikatnie mieszamy je posiekaną z masłem mąką, a następnie zagniatamy gładkie ciasto

  3. Zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 30 minut

  4. Po schłodzeniu przekładamy ciasto do wybranej formy, zostawiając trochę wyższe brzegi, nakłuwamy widelcem spód i pieczemy w 180 stopniach przez ok 20 minut, aż się zrumieni

  5. Podczas, gdy spód kończy stygnąć szykujemy krem. Czekoladę kruszymy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia

  6. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy ostudzoną roztopioną czekoladę, espresso,  i miksujemy delikatnie

  7. Krem przekładamy do zimnego mazurka i schładzamy przez ok 2 godziny