Cytrynowo-kokosowa zupa z indykiem i grzybami mun

W końcu mamy wiosnę, więc miałam ochotę na coś orzeźwiającego i lekkiego. Po zimie i wypełniających zupach krem przyszedł czas na zupy lekkie, ale bogate w składniki i smak. Taka dokładnie jest ta zupa. Na bazie mleka kokosowego z cudownym cytrynowym smakiem. Co pływa w środku? Grzyby mun, cukinia, papryka, szpinak i kawałki soczystego indyka podsmażonego wcześniej w curry.

Ja podałam ją z makaronem chow mein, ale soba lub makaron ryżowy też będą dobrze pasować.

 

Składniki:

  • 500 ml wody
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 250 g piersi z indyka
  • Przyprawy: kafir, kilka nasion kardamon, płatki chili, pieprz cytrynowy i sól
  • 1 mała cukinia
  • 1 mała papryka
  • garść liści szpinaku
  • garść grzybów mun
  • 2 ząbki czosnku
  • curry
  • 1 cytryna

Przygotowanie:

  1. Indyka kroimy w kostkę, czosnek siekamy i podsmażamy na złoty kolor razem z przyprawą curry. Odstawiamy na bok.
  2. W garnku roztapiamy łyżkę oleju kokosowego i na nim podsmażamy przyprawy – kafir, chili, kardamon, następnie wrzucamy mięso i zalewamy wodą i mlekiem kokosowym.
  3. Grzyby mun w miseczce zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na chwilę, aby nasiąkły.
  4. Paprykę i cukinię myjemy i kroimy w paski lub plasterki. Dodajemy do zupy po ok 20 minutach gotowania i gotujemy ok 7 minuta, aż zmiękną, ale pozostaną lekko chrupiące.
  5. Po warzywach dodajemy nasączone i odcedzone grzyby mun. Całość doprawiamy do smaku skórką z całej cytryny, solą i pieprzem cytrynowym.
  6. Na samym końcu chwilę przed podaniem dodajemy do zupy garść szpinaku, już po wyłączeniu ognia.
  7. Serwujemy z ulubionym makaronem.

 

 

 

 

Cytrynowo-kokosowa zupa z indykiem i grzybami mun

W końcu mamy wiosnę, więc miałam ochotę na coś orzeźwiającego i lekkiego. Po zimie i wypełniających zupach krem przyszedł czas na zupy lekkie, ale bogate w składniki i smak. Taka dokładnie jest ta zupa. Na bazie mleka kokosowego z cudownym cytrynowym smakiem. Co pływa w środku? Grzyby mun, cukinia, papryka, szpinak i kawałki soczystego indyka podsmażonego wcześniej w curry.

Ja podałam ją z makaronem chow mein, ale soba lub makaron ryżowy też będą dobrze pasować.

Ingredients

  • 500 ml wody
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 250 g piersi z indyka
  • przyprawy: kafir, kilka nasion kardamon, płatki chili, pieprz cytrynowy i sól
  • 1 mała cukinia
  • 1 mała papryka
  • garść liści szpinaku
  • garść grzybów mun
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cytryna

Instructions

  1. Indyka kroimy w kostkę, czosnek siekamy i podsmażamy na złoty kolor razem z przyprawą curry. Odstawiamy na bok

  2. W garnku roztapiamy łyżkę oleju kokosowego i na nim podsmażamy przyprawy - kafir, chili, kardamon, następnie wrzucamy mięso i zalewamy wodą i mlekiem kokosowym

  3. Grzyby mun w miseczce zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na chwilę, aby nasiąkły

  4. Paprykę i cukinię myjemy i kroimy w paski lub plasterki. Dodajemy do zupy po ok 20 minutach gotowania i gotujemy ok 7 minuta, aż zmiękną, ale pozostaną lekko chrupiące

  5. Po warzywach dodajemy nasączone i odcedzone grzyby mun. Całość doprawiamy do smaku skórką z całej cytryny, solą i pieprzem cytrynowym

  6. Na samym końcu chwilę przed podaniem dodajemy do zupy garść szpinaku, już po wyłączeniu ognia.Serwujemy z ulubionym makaronem