Klasyczne potrawy mają tez swoje wegetariańskie odpowiedniki i wcale nie oznacza to, że smakują przez to gorzej. Wręcz przeciwnie, tak jak ich oryginalne mięsne wersje, tak samo i one są pełnowartościowym posiłkiem, równie bogatym w białko, czasem nawet bardziej sycące od oryginału. Dzisiaj zastąpiłam wołowinę klasycznym nie-mięsem mielonym. to nic innego jak rozdrobiony seitan, czyli czyste białko.

Nie wyobrażam sobie tej potrawy bez dużej ilości chilli i limonki. Do tego koniecznie dobrej jakości ryż, bądź tortilla.

 

Składniki:

  • 1 puszka pomidorów w całości
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 250 g mielonego seitana
  • 1 limonka
  • świeża papryczka chili
  • sól i pieprz
  • kumin
  • 1 małą cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Do podania: kwaśna śmietana, ryż jaśminowy, świeża kolendra, limonka, chili

Przygotowanie:

  1. Seitana podsmażamy na patelni z posiekanym czosnkiem i 1 łyżeczką kuminu.
  2. W garnku podsmażamy pokrojoną w plasterki świeżą papryczkę chili i pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodajemy podsmażonego seitana i zalewamy pomidorami z puszki. Dodajemy jeszcze 0,5 szklanki wody i dusimy ok 30 minut, aż sos się zredukuje.
  3. Po ok 30 minutach dodajemy startą skórkę z limonki, odsączoną kukurydzę i fasolę oraz doprawiamy do smaku. Fanom wędzonych smaków polecam dodać jeszcze odrobinę wędzonej papryki.
  4. Chili sin carne serwujemy z ugotowanym ryżem oraz kwaśną śmietaną, świeża kolendrą i limonką

 

 

 

 

Chili sin carne

Klasyczne potrawy mają tez swoje wegetariańskie odpowiedniki i wcale nie oznacza to, że smakują przez to gorzej. Wręcz przeciwnie, tak jak ich oryginalne mięsne wersje, tak samo i one są pełnowartościowym posiłkiem, równie bogatym w białko, czasem nawet bardziej sycące od oryginału. Dzisiaj zastąpiłam wołowinę klasycznym nie-mięsem mielonym. to nic innego jak rozdrobiony seitan, czyli czyste białko.

Nie wyobrażam sobie tej potrawy bez dużej ilości chilli i limonki. Do tego koniecznie dobrej jakości ryż, bądź tortilla.

Ingredients

  • 1 puszka pomidorów w całości
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 250 g mielonego seitana
  • 1 limonka
  • 1 świeża papryczka chili
  • sól i pieprz
  • kumin
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Do podania: kwaśna śmietana, ryż jaśminowy, świeża kolendra, limonka, chili

Instructions

  1. Seitana podsmażamy na patelni z posiekanym czosnkiem i 1 łyżeczką kuminu

  2. W garnku podsmażamy pokrojoną w plasterki świeżą papryczkę chili i pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodajemy podsmażonego seitana i zalewamy pomidorami z puszki. Dodajemy jeszcze 0,5 szklanki wody i dusimy ok 30 minut, aż sos się zredukuje

  3. Po ok 30 minutach dodajemy startą skórkę z limonki, odsączoną kukurydzę i fasolę oraz doprawiamy do smaku. Fanom wędzonych smaków polecam dodać jeszcze odrobinę wędzonej papryki

  4. Chili sin carne serwujemy z ugotowanym ryżem oraz kwaśną śmietaną, świeża kolendrą i limonką