Wielkanoc: Jajka marynowane w buraczkach z nadzieniem z czosnkiem niedźwiedzim

Faszerowane jajka to nieodzowny element każdej Wielkanocy. Lubię eksperymentować i łączyć smaki, a jajka są jak czyste płótno – wdzięcznie pozwalają się przygotowywać na milion sposobów. W ubiegłym roku zrobiłam tą wersję marynowaną w buraczkach i powiem Wam, że nie tylko wyglądają pięknie, ale z dodatkiem czosnku niedźwiedziego także smakują super.

Jajka najlepiej zamarynować dzień wcześniej, dzięki temu będą mieć przepiękny, intensywny kolor.

 

Składniki:

  • 300 ml wywaru z buraków
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz
  • 4-6 jajek ugotowanych na twardo
  • 1,5 łyżki majonezu
  • czosnek niedźwiedzi

Przygotowanie:

  1. W garnku do wywaru z buraków dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, czosnek oraz cukier i dokładnie mieszamy, aż cukier się rozpuści.
  2. Do wywaru wkładamy ugotowane na twardo i obrane ze skorupek jajka. Marynujemy je co najmniej przez noc – im dłużej tym bardziej intensywny kolor i smak. Ważne, aby były całkiem zanurzone.
  3. Zamarynowane jajka osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na pół, wyciągamy żółtka i przekładamy do miseczki.
  4. Do żółtek dodajemy posiekany czosnek i majone, doprawiamy solą i pieprzem.
  5. Tak przygotowany farsz nakładamy z powrotem na połówki jajek.

 

 

 

 

 

Wielkanoc: Jajka marynowane w buraczkach z nadzieniem z czosnkiem niedźwiedzim

Faszerowane jajka to nieodzowny element każdej Wielkanocy. Lubię eksperymentować i łączyć smaki, a jajka są jak czyste płótno - wdzięcznie pozwalają się przygotowywać na milion sposobów. W ubiegłym roku zrobiłam tą wersję marynowaną w buraczkach i powiem Wam, że nie tylko wyglądają pięknie, ale z dodatkiem czosnku niedźwiedziego także smakują super.

Jajka najlepiej zamarynować dzień wcześniej, dzięki temu będą mieć przepiękny, intensywny kolor.

Ingredients

  • 300 ml wywaru z buraków
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz
  • 4-6 jajek ugotowanych na twardo
  • 1,5 łyżki majonezu
  • czosnek niedźwiedzi

Instructions

  1. W garnku do wywaru z buraków dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, czosnek oraz cukier i dokładnie mieszamy, aż cukier się rozpuści

  2. Do wywaru wkładamy ugotowane na twardo i obrane ze skorupek jajka. Marynujemy je co najmniej przez noc - im dłużej tym bardziej intensywny kolor i smak. Ważne, aby były całkiem zanurzone

  3. Zamarynowane jajka osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na pół, wyciągamy żółtka i przekładamy do miseczki

  4. Do żółtek dodajemy posiekany czosnek i majone, doprawiamy solą i pieprzem

  5. Tak przygotowany farsz nakładamy z powrotem na połówki jajek