Mam dla Was przepis na cudowną alternatywę tradycyjnej babki drożdżowej. Co powiecie na ciasto drożdżowe z nadzieniem z twarogu. Ciasto jest niesamowicie puszyste, nie za słodkie, pełne warstw delikatnie waniliowego twarogu z cudowną chrupiącą kruszonką na wierzchu. Można je jeść samo, z dżemem bądź innymi dodatkami.
Koniecznie spróbujcie, bo jest obłędnie dobre.
Składniki:
Ciasto
- 250 g mąki
- 0,5 opakowania suchych drożdży
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
- 50 g masła
- 125 ml mleka
- szczypta soli
Nadzienie
- 250 g twarogu
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
- nasiona z laski wanilii
Kruszonka
- 50 g masła
- 100 g mąki
- 1 łyżka cukru pudru
Przygotowanie:
- Do miski wrzucamy przesianą mąkę, drożdże, cukier i jajko i miksujemy.
- Po chwili dodajemy małym strumieniem ciepłe mleko – nie powinno być gorące, ok 40 stopni.
- Kiedy składniki się połącza dodajemy miękkie masło i zostawiamy na haku na średnich obrotach ok 10 minut, aby było dobrze wyrobione.
- Ciasto w misce przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
- Czekając na ciasto przygotowujemy nadzienie – mieszamy razem jajko, cukier, twaróg i nasiona wanilii na jednolitą masę.
- Kiedy ciasto wyrośnie energicznie je uderzamy pięścią aby usunąć nadmiar powietrza i wałkujemy na placek ok 1 cm grubości.
- Placek smarujemy masą twarogową, zawijamy w rulon i przecinamy wzdłuż. Warstwowo przekładamy w foremce, starając się to zrobić tak, aby twaróg schować w miarę możliwości pomiędzy warstwami.
- Odstawiamy ponownie na chwilę do wyrośnięcia, a w międzyczasie robimy kruszonkę zagniatając zimne masło z cukrem i mąką.
- Ciasto posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 30 minut. Patyczkiem sprawdzamy czy ciasto w środku jest upieczone.
Ciasto drożdżowe z twarogiem
Mam dla Was przepis na cudowną alternatywę tradycyjnej babki drożdżowej. Co powiecie na ciasto drożdżowe z nadzieniem z twarogu. Ciasto jest niesamowicie puszyste, nie za słodkie, pełne warstw delikatnie waniliowego twarogu z cudowną chrupiącą kruszonką na wierzchu. Można je jeść samo, z dżemem bądź innymi dodatkami.
Koniecznie spróbujcie, bo jest obłędnie dobre.
Składniki:
Ciasto
Nadzienie
Kruszonka
Przygotowanie:
Ingredients
- 250 g mąki
- 0,5 opakowania drożdży suszonych
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 50 g masła
- 100 g mąki
- 1 łyżka cukru pudru
- 250 g twarogu
- 2 łyżki cukru
- nasiona z laski wanilii
Instructions
-
Do miski wrzucamy przesianą mąkę, drożdże, cukier i jajko i miksujemy
-
Po chwili dodajemy małym strumieniem ciepłe mleko - nie powinno być gorące, ok 40 stopni
-
Kiedy składniki się połącza dodajemy miękkie masło i zostawiamy na haku na średnich obrotach ok 10 minut, aby było dobrze wyrobione
-
Ciasto w misce przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia
-
Czekając na ciasto przygotowujemy nadzienie - mieszamy razem jajko, cukier, twaróg i nasiona wanilii na jednolitą masę
-
Kiedy ciasto wyrośnie energicznie je uderzamy pięścią aby usunąć nadmiar powietrza i wałkujemy na placek ok 1 cm grubości
-
Placek smarujemy masą twarogową, zawijamy w rulon i przecinamy wzdłuż. Warstwowo przekładamy w foremce, starając się to zrobić tak, aby twaróg schować w miarę możliwości pomiędzy warstwami
-
Odstawiamy ponownie na chwilę do wyrośnięcia, a w międzyczasie robimy kruszonkę zagniatając zimne masło z cukrem i mąką
-
Ciasto posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 30 minut. Patyczkiem sprawdzamy czy ciasto w środku jest upieczone
Leave a Comment