Crumble z prażonymi jabłkami i daktylami ze słonym karmelem

Chcieliście, a zatem oto i on, przepis na obłędne crumble po lekką kruszonką. Nie chcieliście czekać do końca kwarantanny, więc mam nadzieję, że przepis przyda się Wam na Wielkanoc. Jest bardzo prosty – wystarczy uprażyć jabłka z daktylami oraz sokiem i skórką z pomarańczy – z daktyli powstanie pasta otaczająca jabłka, a pomarańcze dadzą cudownie odświeżający smak.

Dodajcie do tego domowy słony karmel, dla złamania słodkości i macie pyszny i szybki deser.

 

Składniki:

Nadzienie

  • 2-3 jabłka (im bardziej kwaśne tym lepiej)
  • garść daktyli
  • sok i skórka z 1 pomarańczy
  • 1 łyżka cukru

Kruszonka

  • 75g masła
  • i szklanka mąki
  • 1 łyżka cukru pudru

Słony karmel

  • 0,5 szklanki cukru
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki masła
  • sól morska

Przygotowanie:

  1. Jabłka obieramy, wyciągamy gniazda i kroimy w kostkę, wrzucamy do rondelka.
  2. Do rondla dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki daktyle, sok i skórkę z pomarańczy, cukier i prażymy jabłka aż zmiękną, a daktyle zaczną się rozpadać.
  3. Zimne masło zagniatamy z mąką i cukrem na kruszonkę.
  4. Do kokilek przekładamy nadzienie, posypujemy z góry kruszonką i pieczemy ok 15-20 minut.
  5. Podczas gdy crumble się piecze robimy karmel.
  6. Na patelni roztapiamy cukier – kiedy zacznie brązowieć dodajemy kremówkę i energicznie mieszamy, a kiedy się połączą dodajemy masło i mieszamy, aż karmel będzie miał jednolitą konsystencję.
  7. Doprawiamy solą do smaku wedle upodobań.
  8. Crumble serwujemy z sosem słony karmel. Można dodać też lody waniliowe.

 

 

 

 

 

 

 

Crumble z prażonymi jabłkami i daktylami ze słonym karmelem

Chcieliście, a zatem oto i on, przepis na obłędne crumble po lekką kruszonką. Nie chcieliście czekać do końca kwarantanny, więc mam nadzieję, że przepis przyda się Wam na Wielkanoc. Jest bardzo prosty - wystarczy uprażyć jabłka z daktylami oraz sokiem i skórką z pomarańczy - z daktyli powstanie pasta otaczająca jabłka, a pomarańcze dadzą cudownie odświeżający smak.

Dodajcie do tego domowy słony karmel, dla złamania słodkości i macie pyszny i szybki deser.

Ingredients

  • 2-3 jabłka im bardziej kwaśne tym lepiej
  • garść daktyli
  • 1 pomarańcza sok i skórka
  • 1 łyżka cukru
  • 75 g masła
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 0,5 szklanki cukru
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki masła
  • sól morska

Instructions

  1. Jabłka obieramy, wyciągamy gniazda i kroimy w kostkę, wrzucamy do rondelka

  2. Do rondla dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki daktyle, sok i skórkę z pomarańczy, cukier i prażymy jabłka aż zmiękną, a daktyle zaczną się rozpadać

  3. Zimne masło zagniatamy z mąką i cukrem na kruszonkę

  4. Do kokilek przekładamy nadzienie, posypujemy z góry kruszonką i pieczemy ok 15-20 minut

  5. Podczas gdy crumble się piecze robimy karmel. Na patelni roztapiamy cukier - kiedy zacznie brązowieć dodajemy kremówkę i energicznie mieszamy, a kiedy się połączą dodajemy masło i mieszamy, aż karmel będzie miał jednolitą konsystencję

  6. Doprawiamy solą do smaku wedle upodobań

  7. Crumble serwujemy z sosem słony karmel. Można dodać też lody waniliowe