Wielkanoc: Jajka faszerowane z szynką parmeńską i korniszonem

Tym razem trochę ulepszona wersja Deviled Eggs, z bardziej bogatym w dodatki farszem. Baza pozostaje ta sama, tyle, że tym razem dodałam do kremu z żółtek pokruszoną prażoną szynkę parmeńską, posiekane w drobną kosteczkę korniszony oraz szalotkę. Całość ma fajnie wędzony smak dzięki szynce, a jednocześnie w farszu mamy odrobinę chrupiących elementów dzięki ogórkom i szalotce.

Koniecznie wypróbujcie tego nadzienia. Przy wyciskaniu farszu na jajka przyda się większy otwór do rękawa cukierniczego, bądź należy uciąć więcej z czubka woreczka, aby drobne elementy przeszły.

 

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • Wędzona papryka
  • papryka chilli
  • 2-3 mini korniszony
  • 2 plastry szynki parmeńskiej
  • 0,5 szalotki
  • kilka pasków drobnego szczypiorku

Przygotowanie:

  1. Jajka gotujemy na twardo i po ugotowaniu wkładamy do miski z zimną wodą i lodem – dzięki temu łatwiej będą się obierać.
  2. Szynkę prażymy na suchej patelni na złoty kolor i odstawiamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu oraz żeby stała się chrupiąca.
  3. Korniszony, szczypiorek i szalotkę siekamy w bardzo drobną kostkę.
  4. Po ostudzeniu i obrani przekrawamy na pół, wyciągamy żółtka i przekładamy je do miseczki.
  5. Do żółtek dodajemy majonez, musztardę i odrobinę wędzonej papryki oraz chilli oraz pokruszoną szynkę parmeńską (drobno) wraz z szalotką i korniszonami i dokładnie mieszamy.
  6. Za pomocą rękawa cukierniczego nadzienie nakładamy do połówek jajek.
  7. Posypujemy resztka pokruszonej szynki dla dekoracji.

 

 

 

 

Wielkanoc: Jajka faszerowane z szynką parmeńską i korniszonem

Tym razem trochę ulepszona wersja Deviled Eggs, z bardziej bogatym w dodatki farszem. Baza pozostaje ta sama, tyle, że tym razem dodałam do kremu z żółtek pokruszoną prażoną szynkę parmeńską, posiekane w drobną kosteczkę korniszony oraz szalotkę. Całość ma fajnie wędzony smak dzięki szynce, a jednocześnie w farszu mamy odrobinę chrupiących elementów dzięki ogórkom i szalotce.

Koniecznie wypróbujcie tego nadzienia. Przy wyciskaniu farszu na jajka przyda się większy otwór do rękawa cukierniczego, bądź należy uciąć więcej z czubka woreczka, aby drobne elementy przeszły.

Ingredients

  • 4 jajka
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • wędzona papryka
  • papryka chilli
  • 2-3 mini korniszony
  • 2 plastry szynki parmeńskiej
  • 0,5 szalotki
  • kilka pasków szczypiorku

Instructions

  1. Jajka gotujemy na twardo i po ugotowaniu wkładamy do miski z zimną wodą i lodem – dzięki temu łatwiej będą się obierać

  2. Szynkę prażymy na suchej patelni na złoty kolor i odstawiamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu oraz żeby stała się chrupiąca

  3. Korniszony, szczypiorek i szalotkę siekamy w bardzo drobną kostkę

  4. Po ostudzeniu i obrani przekrawamy na pół, wyciągamy żółtka i przekładamy je do miseczki

  5. Do żółtek dodajemy majonez, musztardę i odrobinę wędzonej papryki oraz chilli oraz pokruszoną szynkę parmeńską (drobno) wraz z szalotką i korniszonami i dokładnie mieszamy

  6. Za pomocą rękawa cukierniczego nadzienie nakładamy do połówek jajek

  7. Posypujemy resztka pokruszonej szynki dla dekoracji