Wielaknoc: Żurek na kiełbasach
Rok temu dzieliłam się z Wami przepisem na żurek z białą kiełbasą i boczkiem. Zdaję sobie w tym roku Wielkanoc może być inna niż zwykle, a zdobycie potrzebnych produktów spożywczych albo bardzo czasochłonne, albo wręcz pewnie czasami nawet niemożliwe. Przygotowałam więc uproszczoną wersję żurku, która wymaga tylko 2 rodzajów dobrej kiełbasy.
Do tego koniecznie dobrej jakości zakwas, który możecie zrobić sami, lub kupić.
Składniki:
- 500 g kiełbasy (2 rodzaje, np krakowska i wieprzowa)
- 2 cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 500 ml zakwasu żytniego na żur
- 1,5 l wody
- sól, pieprz, majeranek
Przygotowanie:
- Do garnka wlewamy 1,5 litra wody, dodajemy kiełbasy (całe lub już pokrojone) i gotujemy ok 20 minut, aby otrzymać mięsny, wędzony wywar.
- Do wywaru dodajemy umyte warzywa i gotujemy kolejne 30 minut.
- Kiedy wywar jest gotowy wyciągamy ugotowane warzywa, kroimy w mniejsze elementy i dodajemy z powrotem do wywaru (poza cebulą, czosnek powinien się samoistnie rozpaść).
- Wlewamy zakwas i jeszcze chwilę gotujemy, doprawiając solą, pieprzem i majerankiem do smaku.
- Serwujemy z jajkiem ugotowanym na twardo i pietruszką.
Rok temu dzieliłam się z Wami przepisem na żurek z białą kiełbasą i boczkiem. Zdaję sobie w tym roku Wielkanoc może być inna niż zwykle, a zdobycie potrzebnych produktów spożywczych albo bardzo czasochłonne, albo wręcz pewnie czasami nawet niemożliwe. Przygotowałam więc uproszczoną wersję żurku, która wymaga tylko 2 rodzajów dobrej kiełbasy.
Do tego koniecznie dobrej jakości zakwas, który możecie zrobić sami, lub kupić.
Ingredients
- 500 g kiełbasy 2 rodzaje, np krakowska i wieprzowa
- 2 cebule
- 3-4 ząbki czosnaku
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 500 ml zakwasu żytniego na żur
- 1,5 l wody
- sól, pieprz, majeranek
Instructions
-
Do garnka wlewamy 1,5 litra wody, dodajemy kiełbasy (całe lub już pokrojone) i gotujemy ok 20 minut, aby otrzymać mięsny, wędzony wywar
-
Do wywaru dodajemy umyte warzywa i gotujemy kolejne 30 minut
-
Kiedy wywar jest gotowy wyciągamy ugotowane warzywa, kroimy w mniejsze elementy i dodajemy z powrotem do wywaru (poza cebulą, czosnek powinien się samoistnie rozpaść)
-
Wlewamy zakwas i jeszcze chwilę gotujemy, doprawiając solą, pieprzem i majerankiem do smaku
-
Serwujemy z jajkiem ugotowanym na twardo i pietruszką
Leave a Comment