Wielaknoc: Żurek na kiełbasach

Rok temu dzieliłam się z Wami przepisem na żurek z białą kiełbasą i boczkiem. Zdaję sobie w tym roku Wielkanoc może być inna niż zwykle, a zdobycie potrzebnych produktów spożywczych albo bardzo czasochłonne, albo wręcz pewnie czasami nawet niemożliwe. Przygotowałam więc uproszczoną wersję żurku, która wymaga tylko 2 rodzajów dobrej kiełbasy.

Do tego koniecznie dobrej jakości zakwas, który możecie zrobić sami, lub kupić.

 

Składniki:

  • 500 g kiełbasy (2 rodzaje, np krakowska i wieprzowa)
  • 2 cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 500 ml zakwasu żytniego na żur
  • 1,5 l wody
  • sól, pieprz, majeranek

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlewamy 1,5 litra wody, dodajemy kiełbasy (całe lub już pokrojone) i gotujemy ok 20 minut, aby otrzymać mięsny,  wędzony wywar.
  2. Do wywaru dodajemy umyte warzywa i gotujemy kolejne 30 minut.
  3. Kiedy wywar jest gotowy wyciągamy ugotowane warzywa, kroimy w mniejsze elementy i dodajemy z powrotem do wywaru (poza cebulą, czosnek powinien się samoistnie rozpaść).
  4. Wlewamy zakwas i jeszcze chwilę gotujemy, doprawiając solą, pieprzem i majerankiem do smaku.
  5. Serwujemy z jajkiem ugotowanym na twardo i pietruszką.

 

 

 

 

Rok temu dzieliłam się z Wami przepisem na żurek z białą kiełbasą i boczkiem. Zdaję sobie w tym roku Wielkanoc może być inna niż zwykle, a zdobycie potrzebnych produktów spożywczych albo bardzo czasochłonne, albo wręcz pewnie czasami nawet niemożliwe. Przygotowałam więc uproszczoną wersję żurku, która wymaga tylko 2 rodzajów dobrej kiełbasy.

Do tego koniecznie dobrej jakości zakwas, który możecie zrobić sami, lub kupić.

Ingredients

  • 500 g kiełbasy 2 rodzaje, np krakowska i wieprzowa
  • 2 cebule
  • 3-4 ząbki czosnaku
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 500 ml zakwasu żytniego na żur
  • 1,5 l wody
  • sól, pieprz, majeranek

Instructions

  1. Do garnka wlewamy 1,5 litra wody, dodajemy kiełbasy (całe lub już pokrojone) i gotujemy ok 20 minut, aby otrzymać mięsny, wędzony wywar

  2. Do wywaru dodajemy umyte warzywa i gotujemy kolejne 30 minut

  3. Kiedy wywar jest gotowy wyciągamy ugotowane warzywa, kroimy w mniejsze elementy i dodajemy z powrotem do wywaru (poza cebulą, czosnek powinien się samoistnie rozpaść)

  4. Wlewamy zakwas i jeszcze chwilę gotujemy, doprawiając solą, pieprzem i majerankiem do smaku

  5. Serwujemy z jajkiem ugotowanym na twardo i pietruszką