Wielkanoc: Deviled Eggs, czyli jajka z pikantnym farszem

To chyba najpopularniejsza na świecie wersja jajek faszerowanych – z kremowym farszem z odrobiną dobrej musztardy, majonezu i wędzonej papryki. Ich piękno i smak tkwi w prostocie – niewiele trzeba, aby wyczarować ciekawe danie na wielkanocny stół, a te jajka z pewnością mogą być szybkim rozwiązaniem i niewymagającym szczególnych umiejętności kulinarnych, podczas tych nietypowych Świąt Wielkanocnych.

To jedna z klasycznych przekąsek, którą wykonacie dosłownie w ciut ponad 10 minut.

 

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • Wędzona papryka
  • papryka chilli

Przygotowanie:

  1. Jajka gotujemy na twardo i po ugotowaniu wkładamy do miski z zimną wodą i lodem – dzięki temu łatwiej będą się obierać.
  2. Po ostudzeniu i obrani przekrawamy na pół, wyciągamy żółtka i przekładamy je do miseczki.
  3. Do żółtek dodajemy majonez, musztardę i odrobinę wędzonej papryki oraz chilli i za pomocą rękawa cukierniczego nadzienie nakładamy do połówek jajek.
  4. Posypujemy papryką do dekoracji i gotowe.

 

 

 

 

Deviled Eggs, czyli jajka z pikantnym farszem

To chyba najpopularniejsza na świecie wersja jajek faszerowanych – z kremowym farszem z odrobiną dobrej musztardy, majonezu i wędzonej papryki. Ich piękno i smak tkwi w prostocie – niewiele trzeba, aby wyczarować ciekawe danie na wielkanocny stół, a te jajka z pewnością mogą być szybkim rozwiązaniem i niewymagającym szczególnych umiejętności kulinarnych, podczas tych nietypowych Świąt Wielkanocnych.

To jedna z klasycznych przekąsek, którą wykonacie dosłownie w ciut ponad 10 minut.

Ingredients

  • 4 jajka
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • Wędzona papryka
  • papryka chilli

Instructions

  1. Jajka gotujemy na twardo i po ugotowaniu wkładamy do miski z zimną wodą i lodem – dzięki temu łatwiej będą się obierać

  2. Po ostudzeniu i obrani przekrawamy na pół, wyciągamy żółtka i przekładamy je do miseczki

  3. Do żółtek dodajemy majonez, musztardę i odrobinę wędzonej papryki oraz chilli i za pomocą rękawa cukierniczego nadzienie nakładamy do połówek jajek

  4. Posypujemy papryką do dekoracji i gotowe