Szybka wegetariańska zupa pomidorowa

Baterie po urlopie naładowane i ruszam z kolejnymi postami. Chyba potrzebowałam takiego chwilowego detoksu – od kiedy prowadzę bloga to chyba najdłuższa przerwa „w dostawie”, jaką pamiętam, ale zdecydowanie się przydała. Przy okazji przez te dwa tygodnie zatęskniłam do tradycyjnej polskiej kuchni, a ponieważ dopadło mnie ostatnio lekkie przeziębienie i pracowałam z domu, to wykorzystałam to aby gotować sobie domowe obiady.

I tak jednym z pierwszych dań, jakie zrobiłam była szybka i prosta zupa pomidorowa – wersja ekspresowa i lekka, bo bezmięsna, tylko na wywarze warzywnym.

 

Składniki:

  • 1,5 litra wody
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 250 ml pasaty pomidorowej
  • ziele angielskie i liść laurowy
  • sól i pieprz
  • cukier

Przygotowanie:

  1. Warzywa dokładnie myjemy i obieramy, a następnie wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy ok 30 minut z zielem i liściem laurowym.
  2. Kiedy bulion nabierze smaku wyciągamy warzywa, dodajemy pasatę pomidorową, odrobinę cukru oraz soli i pieprzu do smaku i chwilę gotujemy.
  3. Gotową zupę można zabielić śmietanką i serwować z makaronem lub ryżem. Ja zdecydowanie wolę makaron od ryżu 😉

 

 

 

Szybka wegetariańska zupa pomidorowa

Baterie po urlopie naładowane i ruszam z kolejnymi postami. Chyba potrzebowałam takiego chwilowego detoksu - od kiedy prowadzę bloga to chyba najdłuższa przerwa "w dostawie", jaką pamiętam, ale zdecydowanie się przydała. Przy okazji przez te dwa tygodnie zatęskniłam do tradycyjnej polskiej kuchni, a ponieważ dopadło mnie ostatnio lekkie przeziębienie i pracowałam z domu, to wykorzystałam to aby gotować sobie domowe obiady.

I tak jednym z pierwszych dań, jakie zrobiłam była szybka i prosta zupa pomidorowa - wersja ekspresowa i lekka, bo bezmięsna, tylko na wywarze warzywnym.

Ingredients

  • 1,5 l wody
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 250 ml pasaty pomidorowej
  • ziele angielskie i liść laurowy
  • sól i pieprz
  • cukier

Instructions

  1. Warzywa dokładnie myjemy i obieramy, a następnie wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy ok 30 minut z zielem i liściem laurowym

  2. Kiedy bulion nabierze smaku wyciągamy warzywa, dodajemy pasatę pomidorową, odrobinę cukru oraz soli i pieprzu do smaku i chwilę gotujemy

  3. Gotową zupę można zabielić śmietanką i serwować z makaronem lub ryżem. Ja zdecydowanie wolę makaron od ryżu