Gulab Jamun z pistacjami
Ten przepis to zwieńczenie słodkiego tygodnia przed Tłustym Czwartkiem. W poprzednich latach byłam wierna moim pieczonym donutom, które dekorowałam kolorowymi glazurami. Jednak ponieważ w tym roku obecnie przebywam na urlopie, zdecydowałam się na przetestowanie czegoś nowego. Miałam kiedyś okazję spróbować tradycyjnych pączków indyjskich, które charakteryzują się tym, że pływają w słodkim syropie różanym. Były pyszne, więc w tym roku zrobiłam je sama.
Dla urozmaicenia dodałam do ciasta posiekane pistacje.
Składniki:
Pączki
- 2 łyżki ricotty
- 0,5 szklanki mleka
- 250 g tłustego mleka w proszku
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 szklanki mąki
- 5 łupin kardamonu
Syrop różany
- 250 g cukru
- 300 ml wody
- kilka goździków
- kilka łupin kardamonu
- 2 łyżki wody różanej
Przygotowanie:
- W misce ręcznie lub mieszadłem na najniższych obrotach mieszamy wszystkie składniki, powoli dolewając mleko. Ciasto powinno być wilgotne, ale kleiste, tak, aby dało się lepić kulki.
- Dłonie posmarować olejem, aby ciasto się nie przyklejało i formować małe ok 3 cm kuleczki.
- Olej podgrzać, ale nie na najwyższej mocy palnika. Wrzucać po kilka kulek na raz i smażyć w głębokim oleju ok 2-3 minuty.
- W drugim rondelku zagotować wszystkie składniki na syrop i gotować ok 5 minut.
- Usmażone kulki zanurzyć w syropie na ok 2-3 godziny.
Gulab Jamun z pistacjami
Ten przepis to zwieńczenie słodkiego tygodnia przed Tłustym Czwartkiem. W poprzednich latach byłam wierna moim pieczonym donutom, które dekorowałam kolorowymi glazurami. Jednak ponieważ w tym roku obecnie przebywam na urlopie, zdecydowałam się na przetestowanie czegoś nowego. Miałam kiedyś okazję spróbować tradycyjnych pączków indyjskich, które charakteryzują się tym, że pływają w słodkim syropie różanym. Były pyszne, więc w tym roku zrobiłam je sama.
Dla urozmaicenia dodałam do ciasta posiekane pistacje.
Ingredients
- 2 łyżki ricotty
- 0,5 szklanki mleka
- 250 g tłustego mleka w proszku
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 szklanki mąki
- 5 łupin kardamonu
- 250 g cukru
- 300 ml wody
- kilka goździków
- kilka łupin kardamonu
- 2 łyżki wody różanej
Instructions
-
W misce ręcznie lub mieszadłem na najniższych obrotach mieszamy wszystkie składniki, powoli dolewając mleko. Ciasto powinno być wilgotne, ale kleiste, tak, aby dało się lepić kulki
-
Dłonie posmarować olejem, aby ciasto się nie przyklejało i formować małe ok 3 cm kuleczki
-
Olej podgrzać, ale nie na najwyższej mocy palnika. Wrzucać po kilka kulek na raz i smażyć w głębokim oleju ok 2-3 minuty
-
W drugim rondelku zagotować wszystkie składniki na syrop i gotować ok 5 minut
-
Usmażone kulki zanurzyć w syropie na ok 2-3 godziny
Leave a Comment