Kotleciki pieczarkowe z niebieskimi kopytkami

Coś dla fanów kotletów warzywnych – co prawda pieczarki to nie warzywa, ale też świetnie pasują jako baza wegetariańskich kotletów. Do tego kolorowe kopytka, które swój niebieski kolor zawdzięczają fioletowym ziemniakom. Dlaczego więc niebieskie? Bo do ciasta dodałam całe jajko i za sprawą żółtka kolor zmienił się na morski odcień niebieskiego. Gdyby jednak dodać tylko samo białko pozostałyby fioletowe.

Możecie też dać nadzienie do kotletów w postaci sera lub warzyw.

 

Składniki:

Kotleciki pieczarkowe

  • 500 g pieczarek
  • 3/4 szklanki bułki tartej (najlepiej panko)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki
  • zioła prowansalskie
  • sól i pieprz
  • bułka tarta do obtoczenia

Niebieskie kopytka

  • 2 duże fioletowe ziemniaki
  • 1 jajko
  • ok 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obieramy i gotujemy, a następnie rozgniatamy praską. Dodajemy do ostudzonej masy jajko i mąkę oraz sól i zagniatamy.
  2. Z ciasta formujemy wałek, oprószając je mąką, a następnie porcjujemy na kopytka.
  3. Gotujemy w osolonej wodzie ok 3 minuty.
  4. Pieczarki myjemy i mielimy razem z czosnkiem. Do zmielonych grzybów dodajemy bułkę tartą, mąkę i jajko oraz przyprawy i mieszamy na jednolitą masę.
  5. Masa na kotlety powinna być na tyle kleista i gęsta, aby dało się ją formować. W razie czego można dodać więcej bułki.
  6. Formujemy kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej.
  7. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
  8. Usmażone kotleciki serwujemy z kopytkami – polecam polać je masłem.

 

 

 

 

Kotleciki pieczarkowe z niebieskimi kopytkami

Coś dla fanów kotletów warzywnych - co prawda pieczarki to nie warzywa, ale też świetnie pasują jako baza wegetariańskich kotletów. Do tego kolorowe kopytka, które swój niebieski kolor zawdzięczają fioletowym ziemniakom. Dlaczego więc niebieskie? Bo do ciasta dodałam całe jajko i za sprawą żółtka kolor zmienił się na morski odcień niebieskiego. Gdyby jednak dodać tylko samo białko pozostałyby fioletowe.

Możecie też dać nadzienie do kotletów w postaci sera lub warzyw.

Ingredients

  • 500 g pieczarek
  • 3/4 szklanki bułki tartej (najlepiej panko)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • zioła prowansalskie
  • sól i pieprz
  • bułka tarta do obtoczenia
  • 2 duże fioletowe ziemniaki
  • ok 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka soli

Instructions

  1. Ziemniaki obieramy i gotujemy, a następnie rozgniatamy praską. Dodajemy do ostudzonej masy jajko i mąkę oraz sól i zagniatamy

  2. Z ciasta formujemy wałek, oprószając je mąką, a następnie porcjujemy na kopytka

  3. Gotujemy w osolonej wodzie ok 3 minuty

  4. Pieczarki myjemy i mielimy razem z czosnkiem. Do zmielonych grzybów dodajemy bułkę tartą, mąkę i jajko oraz przyprawy i mieszamy na jednolitą masę

  5. Masa na kotlety powinna być na tyle kleista i gęsta, aby dało się ją formować. W razie czego można dodać więcej bułki

  6. Formujemy kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej

  7. Smażymy z obu stron na złoty kolor

  8. Usmażone kotleciki serwujemy z kopytkami - polecam polać je masłem