Lekka sałatka z truskawkami, fetą i burakiem

Jeżeli tak jak ja tęsknicie już z wiosną (którą de facto mamy całkiem fajną tej zimy), to ta sałatka z pewnością przywoła Wam na myśl wiosenny dzień. Jest w niej wszystko czego trzeba – słodkie i soczyste truskawki, delikatny pieczony burak, słona feta, sprężysta i intensywna czerwona cebula i chrupiące pestki dyni. Całość otoczona sałatą rzymską.

A dla dopełnienia wszystko to skropione dresingiem miodowo-musztardowym.

 

Składniki:

  • 3-4 truskawki
  • 1 pieczony burak
  • sałata rzymska
  • 1 mała czerwona cebula
  • 150 g sera feta
  • pestki dyni

Dressing miodowo-musztardowy

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy deserowej
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Sałatę dokładnie myjemy i osuszamy, a następnie rwiemy lub kroimy na mniejsze części.
  2. Truskawki płuczemy i kroimy w plasterki.
  3. Pieczonego buraka obieramy ze skóry i kroimy w półkola.
  4. Do półmiska wkładamy sałatę, dodajemy buraka, truskawki, posiekaną w cieniutkie piórka cebulę, pestki dyni i pokruszoną fetę i mieszamy.
  5. Całość polewamy dresingiem wymieszanym w słoiczku (wystarczy mocno wstrząsnąć zakręcone wszystkie składniki w słoiku).

 

 

 

 

Lekka sałatka z truskawkami, fetą i burakiem

Jeżeli tak jak ja tęsknicie już z wiosną (którą de facto mamy całkiem fajną tej zimy), to ta sałatka z pewnością przywoła Wam na myśl wiosenny dzień. Jest w niej wszystko czego trzeba - słodkie i soczyste truskawki, delikatny pieczony burak, słona feta, sprężysta i intensywna czerwona cebula i chrupiące pestki dyni. Całość otoczona sałatą rzymską.

A dla dopełnienia wszystko to skropione dresingiem miodowo-musztardowym.

Ingredients

  • 3-4 truskawki
  • 1 pieczony burak
  • 1 sałata rzymska
  • 1 mała czerwona cebula
  • 150 g sera feta
  • pestki dyni
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy deserowej
  • 1 łyżeczka musztardy delikatesowej
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta soli

Instructions

  1. Sałatę dokładnie myjemy i osuszamy, a następnie rwiemy lub kroimy na mniejsze części

  2. Truskawki płuczemy i kroimy w plasterki

  3. Pieczonego buraka obieramy ze skóry i kroimy w półkola

  4. Do półmiska wkładamy sałatę, dodajemy buraka, truskawki, posiekaną w cieniutkie piórka cebulę, pestki dyni i pokruszoną fetę i mieszamy

  5. Całość polewamy dresingiem wymieszanym w słoiczku (wystarczy mocno wstrząsnąć zakręcone wszystkie składniki w słoiku)