Kokosanki bezowe i 2 urodziny Hungry Flamingo

Zostało Wam dużo białek po robieniu creme brulee i nie wiecie co z nimi zrobić? Mam dla Was podpowiedź – kokosanki na bazie bezy. Są super proste, extra chrupiące i mogą stanowić alternatywę np. dla faworków na Tłusty Czwartek, albo słodką niespodziankę dla Waszej połówki na Walentynki. Robi się je szybko, nie wymagają też długiego procesu pieczenia. Są obłędnie delikatne i rozpływają się w ustach.

Ja dodałam do nich odrobinę żółtego barwnika spożywczego, ale same białe też będą pięknie wyglądać.

Dzisiaj mój drugi blog świętuje też drugie urodziny, więc poza jutrzejszymi Walentynkami ja dzisiaj mam dodatkowy powód do celebrowania.

 

 

Składniki:

  • 6 białek
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki octu ryżowego
  • szczypta soli
  • 6 łyżek wiórek kokosowych

Przygotowanie:

  1. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę na wysokich obrotach, a następnie wciąż ubijając porcjami dodajemy cukier.
  2. Kiedy piana jest sztywna dodajemy cały czas ubijając mąkę i ocet.
  3. Do piany dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie, okrężnymi ruchami mieszamy masę – aby nie pozbyć się z niej powietrza.
  4. Na blaszce wyłożonej pergaminem za pomocą np. rękawa cukierniczego wykładamy masę.
  5. Pieczemy w 100 stopniach ok 30 minut. Po wyłączeniu piekarnika zostawiamy jeszcze na chwilę, aby się dosuszyły, dopóki nie spadnie w piekarniku temperatura.

 

 

 

Kokosanki bezowe

Zostało Wam dużo białek po robieniu creme brulee i nie wiecie co z nimi zrobić? Mam dla Was podpowiedź - kokosanki na bazie bezy. Są super proste, extra chrupiące i mogą stanowić alternatywę np. dla faworków. Robi się je szybko, nie wymagają też długiego procesu pieczenia. Są obłędnie delikatne i rozpływają się w ustach.

Ja dodałam do nich odrobinę żółtego barwnika spożywczego, ale same białe też będą pięknie wyglądać.

Ingredients

  • 6 białek
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki octu ryżowego
  • szczypta soli
  • 6 łyżek wiórek kokosowych

Instructions

  1. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę na wysokich obrotach, a następnie wciąż ubijając porcjami dodajemy cukier

  2. Kiedy piana jest sztywna dodajemy cały czas ubijając mąkę i ocet

  3. Do piany dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie, okrężnymi ruchami mieszamy masę - aby nie pozbyć się z niej powietrza

  4. Na blaszce wyłożonej pergaminem za pomocą np. rękawa cukierniczego wykładamy masę

  5. Pieczemy w 100 stopniach ok 30 minut. Po wyłączeniu piekarnika zostawiamy jeszcze na chwilę, aby się dosuszyły, dopóki nie spadnie w piekarniku temperatura