Cebularze

Ja wiem, że bułka z cebulą nie brzmi dobrze. A bułka z cebulą i makiem to już w ogóle. Ale co by sobie nie myśleć, cebularze lubelskie mają w sobie to coś, co potrafi przekonać do nich nawet największych sceptyków. I serio nigdzie indziej w Polsce nie kupiłam tak dobrych, jak na Lubelszczyźnie. Wiem, że można je dostać w mazowieckim i kilka rodzajów już testowałam, ale to wciąż nie to!

Dobre cebularze to takie, które mają chrupiącą skórkę, ale sprężyste i elastyczne ciasto w środku.  i delikatną cebulę na środku.

 

Składniki:

  • 500g mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 50g drożdży
  • 50g masła
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 2 średnie cebule
  • ¼ szklanki maku

Przygotowanie:

  1. Cebulę z makiem przygotować należy dzień wcześniej. Siekamy ją w grubszą kostkę, po czym najpierw obgotowujemy przez ok. 3 minuty w osolonej wodzie. Odcedzamy i wrzucamy na patelnię z roztopionym masłem (tylko masłem, bo olej nadaje inny smak) i chwilę podsmażamy. Dosypujemy mak, szklimy całość i przekładamy do pojemnika. Po ostudzeniu wstawiamy do lodówki.
  2. Z łyżki mąki, drożdży, cukru i 1/3 szklanki ciepłego mleka robimy zaczyn. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15 minut aby się spienił.
  3. W międzyczasie w reszcie mleka roztapiamy masło i odstawiamy, aby ostygło.
  4. Do spienionego rozczynu wlewamy wymieszane masło z mlekiem i wsypujemy mąkę z solą.
  5. Jajko rozbijamy widelcem i dodajemy do ciasta, zostawiając odrobinę na posmarowanie przed pieczeniem.
  6. Kiedy wszystkie składniki się dokładnie połączą przykrywamy ponownie  ściereczką i zostawiamy na ok. godzinę, żeby wyrosło.
  7. Z gotowego ciasta formujemy małe placki, zostawiając środek nieco cieńszy niż brzegi. a środku układamy wymieszaną z makiem i przygotowaną dzień wcześniej cebulę.
  8. Brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem i cebularze pieczemy w 180 stopniach przez ok. 20 minut.

 

 

 

 

Cebularze

Ja wiem, że bułka z cebulą nie brzmi dobrze. A bułka z cebulą i makiem to już w ogóle. Ale co by sobie nie myśleć, cebularze lubelskie mają w sobie to coś, co potrafi przekonać do nich nawet największych sceptyków. I serio nigdzie indziej w Polsce nie kupiłam tak dobrych, jak na Lubelszczyźnie. Wiem, że można je dostać w mazowieckim i kilka rodzajów już testowałam, ale to wciąż nie to!

Dobre cebularze to takie, które mają chrupiącą skórkę, ale sprężyste i elastyczne ciasto w środku.  i delikatną cebulę na środku.

Ingredients

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 50 g drożdży
  • 50 g masła
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 2 średnie cebule
  • 1/4 szklanki maku

Instructions

  1. Cebulę z makiem przygotować należy dzień wcześniej. Siekamy ją w grubszą kostkę, po czym najpierw obgotowujemy przez ok. 3 minuty w osolonej wodzie. Odcedzamy i wrzucamy na patelnię z roztopionym masłem (tylko masłem, bo olej nadaje inny smak) i chwilę podsmażamy. Dosypujemy mak, szklimy całość i przekładamy do pojemnika. Po ostudzeniu wstawiamy do lodówki

  2. Z łyżki mąki, drożdży, cukru i 1/3 szklanki ciepłego mleka robimy zaczyn. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15 minut aby się spienił

  3. W międzyczasie w reszcie mleka roztapiamy masło i odstawiamy, aby ostygło

  4. Do spienionego rozczynu wlewamy wymieszane masło z mlekiem i wsypujemy mąkę z solą

  5. Jajko rozbijamy widelcem i dodajemy do ciasta, zostawiając odrobinę na posmarowanie przed pieczeniem

  6. Kiedy wszystkie składniki się dokładnie połączą przykrywamy ponownie ściereczką i zostawiamy na ok. godzinę, żeby wyrosło

  7. Z gotowego ciasta formujemy małe placki, zostawiając środek nieco cieńszy niż brzegi. a środku układamy wymieszaną z makiem i przygotowaną dzień wcześniej cebulę

  8. Brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem i cebularze pieczemy w 180 stopniach przez ok. 20 minut