Cebularze
Ja wiem, że bułka z cebulą nie brzmi dobrze. A bułka z cebulą i makiem to już w ogóle. Ale co by sobie nie myśleć, cebularze lubelskie mają w sobie to coś, co potrafi przekonać do nich nawet największych sceptyków. I serio nigdzie indziej w Polsce nie kupiłam tak dobrych, jak na Lubelszczyźnie. Wiem, że można je dostać w mazowieckim i kilka rodzajów już testowałam, ale to wciąż nie to!
Dobre cebularze to takie, które mają chrupiącą skórkę, ale sprężyste i elastyczne ciasto w środku. i delikatną cebulę na środku.
Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 50g drożdży
- 50g masła
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 2 średnie cebule
- ¼ szklanki maku
Przygotowanie:
- Cebulę z makiem przygotować należy dzień wcześniej. Siekamy ją w grubszą kostkę, po czym najpierw obgotowujemy przez ok. 3 minuty w osolonej wodzie. Odcedzamy i wrzucamy na patelnię z roztopionym masłem (tylko masłem, bo olej nadaje inny smak) i chwilę podsmażamy. Dosypujemy mak, szklimy całość i przekładamy do pojemnika. Po ostudzeniu wstawiamy do lodówki.
- Z łyżki mąki, drożdży, cukru i 1/3 szklanki ciepłego mleka robimy zaczyn. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15 minut aby się spienił.
- W międzyczasie w reszcie mleka roztapiamy masło i odstawiamy, aby ostygło.
- Do spienionego rozczynu wlewamy wymieszane masło z mlekiem i wsypujemy mąkę z solą.
- Jajko rozbijamy widelcem i dodajemy do ciasta, zostawiając odrobinę na posmarowanie przed pieczeniem.
- Kiedy wszystkie składniki się dokładnie połączą przykrywamy ponownie ściereczką i zostawiamy na ok. godzinę, żeby wyrosło.
- Z gotowego ciasta formujemy małe placki, zostawiając środek nieco cieńszy niż brzegi. a środku układamy wymieszaną z makiem i przygotowaną dzień wcześniej cebulę.
- Brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem i cebularze pieczemy w 180 stopniach przez ok. 20 minut.
Cebularze
Ja wiem, że bułka z cebulą nie brzmi dobrze. A bułka z cebulą i makiem to już w ogóle. Ale co by sobie nie myśleć, cebularze lubelskie mają w sobie to coś, co potrafi przekonać do nich nawet największych sceptyków. I serio nigdzie indziej w Polsce nie kupiłam tak dobrych, jak na Lubelszczyźnie. Wiem, że można je dostać w mazowieckim i kilka rodzajów już testowałam, ale to wciąż nie to!
Dobre cebularze to takie, które mają chrupiącą skórkę, ale sprężyste i elastyczne ciasto w środku. i delikatną cebulę na środku.
Ingredients
- 500 g mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 50 g drożdży
- 50 g masła
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 2 średnie cebule
- 1/4 szklanki maku
Instructions
-
Cebulę z makiem przygotować należy dzień wcześniej. Siekamy ją w grubszą kostkę, po czym najpierw obgotowujemy przez ok. 3 minuty w osolonej wodzie. Odcedzamy i wrzucamy na patelnię z roztopionym masłem (tylko masłem, bo olej nadaje inny smak) i chwilę podsmażamy. Dosypujemy mak, szklimy całość i przekładamy do pojemnika. Po ostudzeniu wstawiamy do lodówki
-
Z łyżki mąki, drożdży, cukru i 1/3 szklanki ciepłego mleka robimy zaczyn. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15 minut aby się spienił
-
W międzyczasie w reszcie mleka roztapiamy masło i odstawiamy, aby ostygło
-
Do spienionego rozczynu wlewamy wymieszane masło z mlekiem i wsypujemy mąkę z solą
-
Jajko rozbijamy widelcem i dodajemy do ciasta, zostawiając odrobinę na posmarowanie przed pieczeniem
-
Kiedy wszystkie składniki się dokładnie połączą przykrywamy ponownie ściereczką i zostawiamy na ok. godzinę, żeby wyrosło
-
Z gotowego ciasta formujemy małe placki, zostawiając środek nieco cieńszy niż brzegi. a środku układamy wymieszaną z makiem i przygotowaną dzień wcześniej cebulę
-
Brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem i cebularze pieczemy w 180 stopniach przez ok. 20 minut
Leave a Comment