Croque Madame

Po croque monsieur przyszła pora na croque madame. Na czym polega różnica między tymi dwiema kanapkami – jedynie na tym, że croque madame to croque monsieur z jajkiem sadzonym na górze 🙂 Ale tym razem, zdecydowałam się wykorzystać inny ser i wędlinę, niż w poprzednim przepisie.

Dzisiaj postawiłam na szynkę prosciutto i ser Le Roussot zamaist sera gruyere.

 

Składniki:

  • Chleb wiejski
  • szynka prosciutto
  • ser Le Roussot
  • jajko sadzone

Bechamel

  • 50 g masła
  • 1 łyżka mąki
  • ok. 100 ml mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka sera Le Russot

Przygotowanie:

  1. Na patelni roztapiamy masło i mieszamy je z mąką, aż stanie się szklista, a następnie dodajemy mleko – cały czas mieszając, aby nie było grudek.
  2. Do sosu dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej i kawałki sera i mieszamy.
  3. Kromki chleba smarujemy od dołu masłem, następnie z góry smarujemy sosem bechamel, układamy plastry prosciutto i sera, ponownie smarujemy cienką warstwą sosu, przykrywamy górną kromką i na nią nakładamy grubszą warstwą bechamel.
  4. Zapiekamy w 180 stopniach aż ser i sos zacznie się rumienić z góry.
  5. Serwujemy z jajkiem sadzonym na górze.

 

 

 

 

Croque Madame

Po croque monsieur przyszła pora na croque madame. Na czym polega różnica między tymi dwiema kanapkami - jedynie na tym, że croque madame to croque monsieur z jajkiem sadzonym na górze 🙂 Ale tym razem, zdecydowałam się wykorzystać inny ser i wędlinę, niż w poprzednim przepisie.

Dzisiaj postawiłam na szynkę prosciutto i ser Le Roussot zamaist sera gruyere.

Ingredients

  • Chleb wiejski
  • szynka prosciutto
  • ser Le Roussot
  • jajko sadzone
  • 50 g masła
  • 1 łyżka mąki
  • 100 ml mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka sera Le Russot

Instructions

  1. Na patelni roztapiamy masło i mieszamy je z mąką, aż stanie się szklista, a następnie dodajemy mleko – cały czas mieszając, aby nie było grudek

  2. Do sosu dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej i kawałki sera i mieszamy

  3. Kromki chleba smarujemy od dołu masłem, następnie z góry smarujemy sosem bechamel, układamy plastry prosciutto i sera, ponownie smarujemy cienką warstwą sosu, przykrywamy górną kromką i na nią nakładamy grubszą warstwą bechamel

  4. Zapiekamy w 180 stopniach aż ser i sos zacznie się rumienić z góry

  5. Serwujemy z jajkiem sadzonym na górze