Po croque monsieur przyszła pora na croque madame. Na czym polega różnica między tymi dwiema kanapkami – jedynie na tym, że croque madame to croque monsieur z jajkiem sadzonym na górze 🙂 Ale tym razem, zdecydowałam się wykorzystać inny ser i wędlinę, niż w poprzednim przepisie.
Dzisiaj postawiłam na szynkę prosciutto i ser Le Roussot zamaist sera gruyere.
Składniki:
- Chleb wiejski
- szynka prosciutto
- ser Le Roussot
- jajko sadzone
Bechamel
- 50 g masła
- 1 łyżka mąki
- ok. 100 ml mleka
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżka sera Le Russot
Przygotowanie:
- Na patelni roztapiamy masło i mieszamy je z mąką, aż stanie się szklista, a następnie dodajemy mleko – cały czas mieszając, aby nie było grudek.
- Do sosu dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej i kawałki sera i mieszamy.
- Kromki chleba smarujemy od dołu masłem, następnie z góry smarujemy sosem bechamel, układamy plastry prosciutto i sera, ponownie smarujemy cienką warstwą sosu, przykrywamy górną kromką i na nią nakładamy grubszą warstwą bechamel.
- Zapiekamy w 180 stopniach aż ser i sos zacznie się rumienić z góry.
- Serwujemy z jajkiem sadzonym na górze.
Croque Madame
Po croque monsieur przyszła pora na croque madame. Na czym polega różnica między tymi dwiema kanapkami - jedynie na tym, że croque madame to croque monsieur z jajkiem sadzonym na górze 🙂 Ale tym razem, zdecydowałam się wykorzystać inny ser i wędlinę, niż w poprzednim przepisie.
Dzisiaj postawiłam na szynkę prosciutto i ser Le Roussot zamaist sera gruyere.
Ingredients
- Chleb wiejski
- szynka prosciutto
- ser Le Roussot
- jajko sadzone
- 50 g masła
- 1 łyżka mąki
- 100 ml mleka
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżka sera Le Russot
Instructions
-
Na patelni roztapiamy masło i mieszamy je z mąką, aż stanie się szklista, a następnie dodajemy mleko – cały czas mieszając, aby nie było grudek
-
Do sosu dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej i kawałki sera i mieszamy
-
Kromki chleba smarujemy od dołu masłem, następnie z góry smarujemy sosem bechamel, układamy plastry prosciutto i sera, ponownie smarujemy cienką warstwą sosu, przykrywamy górną kromką i na nią nakładamy grubszą warstwą bechamel
-
Zapiekamy w 180 stopniach aż ser i sos zacznie się rumienić z góry
-
Serwujemy z jajkiem sadzonym na górze
Leave a Comment