Mini tiramisu z kremem z dodatkiem likieru Cointreau

Wiem, że niedawno już dzieliłam się z Wami przepisem na kawowo-pomarańczowe tiramisu, ale to, które przygotowałam na Sylwestra, w innej wersji, wyszło tak dobrze, że postanowiłam podzielić się z Wami również tym przepisem. Skórkę pomarańczową z poprzedniego przepisu zastąpiłam likierem Cointreau.

Znalazłam w sklepie miniaturowe biszkopciki i jak tylko je zobaczyłam wiedziałam, że to tiramisu podam w formie mini deserków w słoiczkach. Wyszło bosko!

 

Składniki:

  • 250 g mascarpone
  • zaparzone espresso
  • 3 łyżki cukru pudru
  • likier Cointreau
  • mini biszkopty
  • 50 ml kremówki

Przygotowanie:

  1. Mascarpone ubijamy na puszysty krem z kremówką, cukrem pudrem i ok 4 łyżkami likieru. Należy uważać, żeby miksować dosłownie 2-3 minuty, aby krem był puszysty, ale aby nie przebić go na masło.
  2. Na dno słoiczków układamy biszkopciki i skrapiamy je espresso. Kładziemy warstwę kremu i powtarzamy, aby uzyskać 4 warstwy.
  3. Dla dekoracji ja oprószyłam deserki kakao oraz udekorowałam biszkopcikami spryskanymi złotą jadalną  farbką.

 

 

 

 

 

 

Mini tiramisu z kremem z dodatkiem likieru Cointreau

Wiem, że niedawno już dzieliłam się z Wami przepisem na kawowo-pomarańczowe tiramisu, ale to, które przygotowałam na Sylwestra, w innej wersji, wyszło tak dobrze, że postanowiłam podzielić się z Wami również tym przepisem. Skórkę pomarańczową z poprzedniego przepisu zastąpiłam likierem Cointreau.

Znalazłam w sklepie miniaturowe biszkopciki i jak tylko je zobaczyłam wiedziałam, że to tiramisu podam w formie mini deserków w słoiczkach. Wyszło bosko!

Ingredients

  • 250 g mascarpone
  • zaparzone espresso
  • 3 łyżki cukru pudru
  • likier Cointreau
  • mini biszkopty
  • 50 ml kremówki

Instructions

  1. Mascarpone ubijamy na puszysty krem z kremówką, cukrem pudrem i ok 4 łyżkami likieru. Należy uważać, żeby miksować dosłownie 2-3 minuty, aby krem był puszysty, ale aby nie przebić go na masło

  2. Na dno słoiczków układamy biszkopciki i skrapiamy je espresso. Kładziemy warstwę kremu i powtarzamy, aby uzyskać 4 warstwy

  3. Dla dekoracji ja oprószyłam deserki kakao oraz udekorowałam biszkopcikami spryskanymi złotą jadalną farbką