Mini tiramisu z kremem z dodatkiem likieru Cointreau
Wiem, że niedawno już dzieliłam się z Wami przepisem na kawowo-pomarańczowe tiramisu, ale to, które przygotowałam na Sylwestra, w innej wersji, wyszło tak dobrze, że postanowiłam podzielić się z Wami również tym przepisem. Skórkę pomarańczową z poprzedniego przepisu zastąpiłam likierem Cointreau.
Znalazłam w sklepie miniaturowe biszkopciki i jak tylko je zobaczyłam wiedziałam, że to tiramisu podam w formie mini deserków w słoiczkach. Wyszło bosko!
Składniki:
- 250 g mascarpone
- zaparzone espresso
- 3 łyżki cukru pudru
- likier Cointreau
- mini biszkopty
- 50 ml kremówki
Przygotowanie:
- Mascarpone ubijamy na puszysty krem z kremówką, cukrem pudrem i ok 4 łyżkami likieru. Należy uważać, żeby miksować dosłownie 2-3 minuty, aby krem był puszysty, ale aby nie przebić go na masło.
- Na dno słoiczków układamy biszkopciki i skrapiamy je espresso. Kładziemy warstwę kremu i powtarzamy, aby uzyskać 4 warstwy.
- Dla dekoracji ja oprószyłam deserki kakao oraz udekorowałam biszkopcikami spryskanymi złotą jadalną farbką.
Mini tiramisu z kremem z dodatkiem likieru Cointreau
Wiem, że niedawno już dzieliłam się z Wami przepisem na kawowo-pomarańczowe tiramisu, ale to, które przygotowałam na Sylwestra, w innej wersji, wyszło tak dobrze, że postanowiłam podzielić się z Wami również tym przepisem. Skórkę pomarańczową z poprzedniego przepisu zastąpiłam likierem Cointreau.
Znalazłam w sklepie miniaturowe biszkopciki i jak tylko je zobaczyłam wiedziałam, że to tiramisu podam w formie mini deserków w słoiczkach. Wyszło bosko!
Ingredients
- 250 g mascarpone
- zaparzone espresso
- 3 łyżki cukru pudru
- likier Cointreau
- mini biszkopty
- 50 ml kremówki
Instructions
-
Mascarpone ubijamy na puszysty krem z kremówką, cukrem pudrem i ok 4 łyżkami likieru. Należy uważać, żeby miksować dosłownie 2-3 minuty, aby krem był puszysty, ale aby nie przebić go na masło
-
Na dno słoiczków układamy biszkopciki i skrapiamy je espresso. Kładziemy warstwę kremu i powtarzamy, aby uzyskać 4 warstwy
-
Dla dekoracji ja oprószyłam deserki kakao oraz udekorowałam biszkopcikami spryskanymi złotą jadalną farbką
Leave a Comment