Kuleczki z ciasta na precle

Mamy karnawał, a to sprzyja organizowaniu różnego rodzaju imprez. Jeśli więc przypadkiem planujecie niezobowiązującą domówkę i szukacie ciekawej alternatywy dla paluszków, krakersów i gotowych przekąsek, to warto rozważyć te wykonane w domowych warunkach. Polecam mini kuleczki z ciasta na precle. 

Jak w przypadku każdego ciasta drożdżowego, wymaga ono trochę czasu, plus w przypadku precli (i bajgli) dodatkowego obgotowania ciasta, ale wierzcie mi, ze warto! Są idealne do piwa, ale nie tylko.

 

Składniki:

  • 8g drożdzy suchych
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 3 łyżki stopionego masła
  • sól morska
  • czarny sezam
  • roztrzepane jajko do posmarowania

Przygotowanie:

  1. Cukier mieszamy z wodą i suchym drożdżami i odstawiamy na ok 5 minut do spienienia.
  2. W misce mieszamy resztę suchych składników i dodajemy do nich wodę z aktywnymi drożdżami. Mieszamy całość i lekko zagniatamy. Na koniec dodajemy roztopione masło i zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto.
  3. W dużym garnku zagotowujemy wodę z łyżeczką soli. Z ciast formujemy małe kuleczki i wrzucamy je na gotująca się wodę, obgotowując dosłownie chwilkę, aż wypłyną na powierzchnię. Układamy na folii aluminiowej i zostawiamy na ok 10 minut.
  4. Precelki układamy na pergaminie i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Posypujemy solą i sezamem.
  5. Pieczemy ok 15 minut w 180 stopniach.

 

 

 

Kuleczki z ciasta na precle

Mamy karnawał, a to sprzyja organizowaniu różnego rodzaju imprez. Jeśli więc przypadkiem planujecie niezobowiązującą domówkę i szukacie ciekawej alternatywy dla paluszków, krakersów i gotowych przekąsek, to warto rozważyć te wykonane w domowych warunkach. Polecam mini kuleczki z ciasta na precle. 

Jak w przypadku każdego ciasta drożdżowego, wymaga ono trochę czasu, plus w przypadku precli (i bajgli) dodatkowego obgotowania ciasta, ale wierzcie mi, ze warto!

Ingredients

  • 8 g drożdzy suchych
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 3 łyżki stopionego masła
  • sól morska
  • czarny sezam
  • roztrzepane jajko do posmarowania

Instructions

  1. Cukier mieszamy z wodą i suchym drożdżami i odstawiamy na ok 5 minut do spienienia

  2. W misce mieszamy resztę suchych składników i dodajemy do nich wodę z aktywnymi drożdżami. Mieszamy całość i lekko zagniatamy. Na koniec dodajemy roztopione masło i zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto

  3. W dużym garnku zagotowujemy wodę z łyżeczką soli. Z ciast formujemy małe kuleczki i wrzucamy je na gotująca się wodę, obgotowując dosłownie chwilkę, aż wypłyną na powierzchnię. Układamy na folii aluminiowej i zostawiamy na ok 10 minut

  4. Precelki układamy na pergaminie i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Posypujemy solą i sezamem

  5. Pieczemy ok 15 minut w 180 stopniach