Kuleczki z ciasta na precle
Mamy karnawał, a to sprzyja organizowaniu różnego rodzaju imprez. Jeśli więc przypadkiem planujecie niezobowiązującą domówkę i szukacie ciekawej alternatywy dla paluszków, krakersów i gotowych przekąsek, to warto rozważyć te wykonane w domowych warunkach. Polecam mini kuleczki z ciasta na precle.
Jak w przypadku każdego ciasta drożdżowego, wymaga ono trochę czasu, plus w przypadku precli (i bajgli) dodatkowego obgotowania ciasta, ale wierzcie mi, ze warto! Są idealne do piwa, ale nie tylko.
Składniki:
- 8g drożdzy suchych
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka ciepłej wody
- 3 łyżki stopionego masła
- sól morska
- czarny sezam
- roztrzepane jajko do posmarowania
Przygotowanie:
- Cukier mieszamy z wodą i suchym drożdżami i odstawiamy na ok 5 minut do spienienia.
- W misce mieszamy resztę suchych składników i dodajemy do nich wodę z aktywnymi drożdżami. Mieszamy całość i lekko zagniatamy. Na koniec dodajemy roztopione masło i zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto.
- W dużym garnku zagotowujemy wodę z łyżeczką soli. Z ciast formujemy małe kuleczki i wrzucamy je na gotująca się wodę, obgotowując dosłownie chwilkę, aż wypłyną na powierzchnię. Układamy na folii aluminiowej i zostawiamy na ok 10 minut.
- Precelki układamy na pergaminie i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Posypujemy solą i sezamem.
- Pieczemy ok 15 minut w 180 stopniach.
Kuleczki z ciasta na precle
Mamy karnawał, a to sprzyja organizowaniu różnego rodzaju imprez. Jeśli więc przypadkiem planujecie niezobowiązującą domówkę i szukacie ciekawej alternatywy dla paluszków, krakersów i gotowych przekąsek, to warto rozważyć te wykonane w domowych warunkach. Polecam mini kuleczki z ciasta na precle.
Jak w przypadku każdego ciasta drożdżowego, wymaga ono trochę czasu, plus w przypadku precli (i bajgli) dodatkowego obgotowania ciasta, ale wierzcie mi, ze warto!
Ingredients
- 8 g drożdzy suchych
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka ciepłej wody
- 3 łyżki stopionego masła
- sól morska
- czarny sezam
- roztrzepane jajko do posmarowania
Instructions
-
Cukier mieszamy z wodą i suchym drożdżami i odstawiamy na ok 5 minut do spienienia
-
W misce mieszamy resztę suchych składników i dodajemy do nich wodę z aktywnymi drożdżami. Mieszamy całość i lekko zagniatamy. Na koniec dodajemy roztopione masło i zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto
-
W dużym garnku zagotowujemy wodę z łyżeczką soli. Z ciast formujemy małe kuleczki i wrzucamy je na gotująca się wodę, obgotowując dosłownie chwilkę, aż wypłyną na powierzchnię. Układamy na folii aluminiowej i zostawiamy na ok 10 minut
-
Precelki układamy na pergaminie i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Posypujemy solą i sezamem
-
Pieczemy ok 15 minut w 180 stopniach
Leave a Comment