Każdy na Was go pewnie zna i jadł nie raz. Dla jednych to tosty francuskie, dla innych własnie chleb w jajku. A dla mnie to smak mojego dzieciństwa oraz szybka przekąska. Roztrzepane jajko, odrobina oregano, czerstwy chleb, sól i pieprz i mamy pyszne grzanki.
Nie wiem dlaczego, ale w wersji z chlebem pszennym smakuje mi bardziej, kiedy smażę go na oleju słonecznikowym, zamiast na maśle 🙂
Składniki:
- 4 kromki chleba pszennego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka oregano
- sól i pieprz
- olej słonecznikowy do smażenia
- Do podania: awokado, szczypiorek, pomidor
Przygotowanie:
- Jajko roztrzepujemy, dodajemy oregano, sól i pieprz i maczamy w nim kromki chleba.
- Smażymy je na złoty kolor z obu stron na rozgrzanym oleju, a następnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
- Serwujemy z plastrami awokado na grzance.
Chleb w jajku z awokado
Każdy na Was go pewnie zna i jadł nie raz. Dla jednych to tosty francuskie, dla innych własnie chleb w jajku. A dla mnie to smak mojego dzieciństwa oraz szybka przekąska. Roztrzepane jajko, odrobina oregano, czerstwy chleb, sól i pieprz i mamy pyszne grzanki.
Nie wiem dlaczego, ale w wersji z chlebem pszennym smakuje mi bardziej, kiedy smażę go na oleju słonecznikowym, zamiast na maśle 🙂
Ingredients
- 4 kromki chleba pszennego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka oregano
- sól i pieprz
- olej słonecznikowy do smażenia
- Do podania: awokado, szczypiorek, pomidor
Instructions
-
Jajko roztrzepujemy, dodajemy oregano, sól i pieprz i maczamy w nim kromki chleba
-
Smażymy je na złoty kolor z obu stron na rozgrzanym oleju, a następnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku
-
Serwujemy z plastrami awokado na grzance
Leave a Comment