Chleb w jajku z awokado

Każdy na Was go pewnie zna i jadł nie raz. Dla jednych to tosty francuskie, dla innych własnie chleb w jajku. A dla mnie to smak mojego dzieciństwa oraz szybka przekąska. Roztrzepane jajko, odrobina oregano, czerstwy chleb, sól i pieprz i mamy pyszne grzanki.

Nie wiem dlaczego, ale w wersji z chlebem pszennym smakuje mi bardziej, kiedy smażę go na oleju słonecznikowym, zamiast na maśle 🙂

 

Składniki:

  • 4 kromki chleba pszennego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól i pieprz
  • olej słonecznikowy do smażenia
  • Do podania: awokado, szczypiorek, pomidor

Przygotowanie:

  1. Jajko roztrzepujemy, dodajemy oregano, sól i pieprz i maczamy w nim kromki chleba.
  2. Smażymy je na złoty kolor z obu stron na rozgrzanym oleju, a następnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
  3. Serwujemy z plastrami awokado na grzance.

 

 

 

 

Chleb w jajku z awokado

Każdy na Was go pewnie zna i jadł nie raz. Dla jednych to tosty francuskie, dla innych własnie chleb w jajku. A dla mnie to smak mojego dzieciństwa oraz szybka przekąska. Roztrzepane jajko, odrobina oregano, czerstwy chleb, sól i pieprz i mamy pyszne grzanki.

Nie wiem dlaczego, ale w wersji z chlebem pszennym smakuje mi bardziej, kiedy smażę go na oleju słonecznikowym, zamiast na maśle 🙂

Ingredients

  • 4 kromki chleba pszennego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól i pieprz
  • olej słonecznikowy do smażenia
  • Do podania: awokado, szczypiorek, pomidor

Instructions

  1. Jajko roztrzepujemy, dodajemy oregano, sól i pieprz i maczamy w nim kromki chleba

  2. Smażymy je na złoty kolor z obu stron na rozgrzanym oleju, a następnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku

  3. Serwujemy z plastrami awokado na grzance