Rozgrzewająca zupa z brukselką, boczniakiem i mixem kasz

Zima kocham zupy. Nie lubiłam ich jako dziecko, ale z wiekiem się do nich przekonałam i teraz są stałym elementem mojej diety. Ta zupa może nie prezentuje się najładniej, ale jest bardzo pożywna i genialnie rozgrzewa. I co ważne – jest wegańska, bo wywar jest wyłącznie na warzywach. W tej zupie wylądował boczniak, brukselka, marchewka oraz mix kasz – czarna quinoa, pęczak i bulgur.

Ja korzystam przy gotowaniu z dobrodziejstw szybkowaru, ale metodą tradycyjną też da się ją zrobić, tylko zajmie to trochę więcej czasu.

 

Składniki:

  • włoszczyzna (2 marchewki, kawałek selera, pietruszka, 3 cebule, 3 ząbki czosnku, kawałek kapusty, kawałek pora)
  • 200 g brukselki
  • 200 g boczniaków
  • 1/3 szklanki quinoa
  • 1/3 szklanki pęczaku
  • 1/3 szklanki bulgur
  • 2 liście laurowe
  • 1 ziele angielskie
  • 2l wody

Przygotowanie:

  1. Warzywa na włoszczyznę myjemy i lekko podpiekamy w funkcji grill w piekarniku.
  2. Przekładamy do garnka, dodajemy pokrojonego boczniaka i umyte brukselki, zalewamy wodą, dodajemy ziele i liście laurowe i gotujemy ok 30 minut w szybkowarze, bądź 40 minut tradycyjnie.
  3. Z wywaru wyciągamy seler, kapustę, pietruszkę i pora oraz cebule, a marchewkę kroimy w plastry i wrzucamy z powrotem do zupy.
  4. Dodajemy kasze, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy jeszcze 15 minut, aby kasze zmiękły.

 

 

 

 

Rozgrzewająca zupa z brukselką, boczniakiem i mixem kasz

Zima kocham zupy. Nie lubiłam ich jako dziecko, ale z wiekiem się do nich przekonałam i teraz są stałym elementem mojej diety. Ta zupa może nie prezentuje się najładniej, ale jest bardzo pożywna i genialnie rozgrzewa. I co ważne - jest wegańska, bo wywar jest wyłącznie na warzywach. W tej zupie wylądował boczniak, brukselka, marchewka oraz mix kasz - czarna quinoa, pęczak i bulgur.

Ja korzystam przy gotowaniu z dobrodziejstw szybkowaru, ale metodą tradycyjną też da się ją zrobić, tylko zajmie to trochę więcej czasu.

Ingredients

  • włoszczyzna (2 marchewki, kawałek selera, pietruszka, 3 cebule, 3 ząbki czosnku, kawałek kapusty, kawałek pora)
  • 200 g brukselki
  • 200 g boczniaków
  • 1/3 szklanki quinoa
  • 1/3 szklanki pęczaku
  • 1/3 szklanki bulgur
  • 2 liście laurowe
  • ziele angielskie
  • 2 wody

Instructions

  1. Warzywa na włoszczyznę myjemy i lekko podpiekamy w funkcji grill w piekarniku

  2. Przekładamy do garnka, dodajemy pokrojonego boczniaka i umyte brukselki, zalewamy wodą, dodajemy ziele i liście laurowe i gotujemy ok 30 minut w szybkowarze, bądź 40 minut tradycyjnie

  3. Z wywaru wyciągamy seler, kapustę, pietruszkę i pora oraz cebule, a marchewkę kroimy w plastry i wrzucamy z powrotem do zupy

  4. Dodajemy kasze, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy jeszcze 15 minut, aby kasze zmiękły