Udon z wieprzowiną, warzywami i grzybami enoki w sosie orzechowym

Uwielbiam makaron udon za jego sycące właściwości oraz grubą, elastyczną strukturę. Najczęściej podaję go do ramenu, ale w daniach, które nie są zupą również sprawdza się genialnie. Dzisiaj mam dla Was propozycję połączenia szarpanej wieprzowiny z duszonymi na patelni warzywami, wszystko to podane z aromatycznym sosem orzechowym.

A jako magiczny składnik nadający orientalny efekt całemu daniu wystąpiły grzyby enoki – delikatne grzybki, wyglądające niczym z bajki.

 

Składniki:

Sos orzechowy

  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Udon z wieprzowiną i warzywami

  • szarpana szynka wieprzowa
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 cukinia
  • 1 szalotka
  • grzyby enoki
  • olej sezamowy
  • sól i chilli
  • Do podania: świeża kolendra, prażone siekane orzeszki ziemne, świeże chilli

Przygotowanie:

  1. Szynkę szarpiemy na cienkie włókna (przepis znajdziecie tu)
  2. Grzyby enoki myjemy, odcinamy ok 1/3 korzeni od dołu i gotujemy w osolonej wodzie ok 20 minut.
  3. Umyte warzywa kroimy w słupki i na odrobinie oleju sezamowego podduszamy na patelni.
  4. W szklance mieszamy wszystkie składniki na sos oprócz czosnku i imbiru. Te podsmażamy przez kilka sekund, a następnie dodajemy mieszankę ze szklanki i gotujemy, aż sos zacznie gęstnieć.
  5. Do sosu dodajemy warzywa i szarpaną wieprzowinę i doprawiamy solą i chilli do smaku.
  6. Udon gotujemy zgodnie z instrukcją i układamy w miseczkach. Na makaron nakładamy porcję mięsa z warzywami w sosie, dodajemy porcję grzybków i dekorujemy prażonymi orzechami, chilli u kolendrą.

 

 

 

 

 

 

 

Udon z wieprzowiną, warzywami i grzybami enoki w sosie orzechowym

Uwielbiam makaron udon za jego sycące właściwości oraz grubą, elastyczną strukturę. Najczęściej podaję go do ramenu, ale w daniach, które nie są zupą również sprawdza się genialnie. Dzisiaj mam dla Was propozycję połączenia szarpanej wieprzowiny z duszonymi na patelni warzywami, wszystko to podane z aromatycznym sosem orzechowym.

A jako magiczny składnik nadający orientalny efekt całemu daniu wystąpiły grzyby enoki - delikatne grzybki, wyglądające niczym z bajki.

Ingredients

  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • szarpana szynka wieprzowa
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 cukinia
  • 1 szalotka
  • grzyby enoki
  • olej sezamowy
  • sól i chilli
  • Do podania: świeża kolendra, prażone siekane orzeszki ziemne, świeże chilli

Instructions

  1. Szynkę szarpiemy na cienkie włókna

  2. Grzyby enoki myjemy, odcinamy ok 1/3 korzeni od dołu i gotujemy w osolonej wodzie ok 20 minut

  3. Umyte warzywa kroimy w słupki i na odrobinie oleju sezamowego podduszamy na patelni

  4. W szklance mieszamy wszystkie składniki na sos oprócz czosnku i imbiru. Te podsmażamy przez kilka sekund, a następnie dodajemy mieszankę ze szklanki i gotujemy, aż sos zacznie gęstnieć

  5. Do sosu dodajemy warzywa i szarpaną wieprzowinę i doprawiamy solą i chilli do smaku

  6. Udon gotujemy zgodnie z instrukcją i układamy w miseczkach. Na makaron nakładamy porcję mięsa z warzywami w sosie, dodajemy porcję grzybków i dekorujemy prażonymi orzechami, chilli u kolendrą