Udon z wieprzowiną, warzywami i grzybami enoki w sosie orzechowym
Uwielbiam makaron udon za jego sycące właściwości oraz grubą, elastyczną strukturę. Najczęściej podaję go do ramenu, ale w daniach, które nie są zupą również sprawdza się genialnie. Dzisiaj mam dla Was propozycję połączenia szarpanej wieprzowiny z duszonymi na patelni warzywami, wszystko to podane z aromatycznym sosem orzechowym.
A jako magiczny składnik nadający orientalny efekt całemu daniu wystąpiły grzyby enoki – delikatne grzybki, wyglądające niczym z bajki.
Składniki:
Sos orzechowy
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Udon z wieprzowiną i warzywami
- szarpana szynka wieprzowa
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 cukinia
- 1 szalotka
- grzyby enoki
- olej sezamowy
- sól i chilli
- Do podania: świeża kolendra, prażone siekane orzeszki ziemne, świeże chilli
Przygotowanie:
- Szynkę szarpiemy na cienkie włókna (przepis znajdziecie tu)
- Grzyby enoki myjemy, odcinamy ok 1/3 korzeni od dołu i gotujemy w osolonej wodzie ok 20 minut.
- Umyte warzywa kroimy w słupki i na odrobinie oleju sezamowego podduszamy na patelni.
- W szklance mieszamy wszystkie składniki na sos oprócz czosnku i imbiru. Te podsmażamy przez kilka sekund, a następnie dodajemy mieszankę ze szklanki i gotujemy, aż sos zacznie gęstnieć.
- Do sosu dodajemy warzywa i szarpaną wieprzowinę i doprawiamy solą i chilli do smaku.
- Udon gotujemy zgodnie z instrukcją i układamy w miseczkach. Na makaron nakładamy porcję mięsa z warzywami w sosie, dodajemy porcję grzybków i dekorujemy prażonymi orzechami, chilli u kolendrą.
Udon z wieprzowiną, warzywami i grzybami enoki w sosie orzechowym
Uwielbiam makaron udon za jego sycące właściwości oraz grubą, elastyczną strukturę. Najczęściej podaję go do ramenu, ale w daniach, które nie są zupą również sprawdza się genialnie. Dzisiaj mam dla Was propozycję połączenia szarpanej wieprzowiny z duszonymi na patelni warzywami, wszystko to podane z aromatycznym sosem orzechowym.
A jako magiczny składnik nadający orientalny efekt całemu daniu wystąpiły grzyby enoki - delikatne grzybki, wyglądające niczym z bajki.
Ingredients
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
- szarpana szynka wieprzowa
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 cukinia
- 1 szalotka
- grzyby enoki
- olej sezamowy
- sól i chilli
- Do podania: świeża kolendra, prażone siekane orzeszki ziemne, świeże chilli
Instructions
-
Szynkę szarpiemy na cienkie włókna
-
Grzyby enoki myjemy, odcinamy ok 1/3 korzeni od dołu i gotujemy w osolonej wodzie ok 20 minut
-
Umyte warzywa kroimy w słupki i na odrobinie oleju sezamowego podduszamy na patelni
-
W szklance mieszamy wszystkie składniki na sos oprócz czosnku i imbiru. Te podsmażamy przez kilka sekund, a następnie dodajemy mieszankę ze szklanki i gotujemy, aż sos zacznie gęstnieć
-
Do sosu dodajemy warzywa i szarpaną wieprzowinę i doprawiamy solą i chilli do smaku
-
Udon gotujemy zgodnie z instrukcją i układamy w miseczkach. Na makaron nakładamy porcję mięsa z warzywami w sosie, dodajemy porcję grzybków i dekorujemy prażonymi orzechami, chilli u kolendrą
Leave a Comment