Sylwester: Karmelowy popcorn

Chyba najszybsze i najprostsze rozwiązanie, kiedy chodzi o przekąskę na przyjęcie. Niby zwykły popcorn, ale można mu nadać inny smak. Ja przez bardzo długi czas w ogóle nie chciałam nawet słyszeć o karmelowym popcornie. Dlaczego? Wciąż mam w pamięci zapach tego serwowanego w jednej z popularnych sieci kin. Nigdy go nie próbowałam, ale sam aromat był na tyle odpychający, że przysięgłam sobie, że tego nie tknę choćby nie wiem co. Na szczęście, co raz więcej jest kin bez popcornu i od lat do takich chodzę, ale ten domowy, robiony w dużo bardziej sprzyjających warunkach jest pyszny.

Przy okazji sylwestra możecie podać swoim gościom domowy popcorn pokryty karmelem. Slodko-słone połączenie smaków to moje ulubione.

 

Składniki:

Popcorn

  • 150 g ziaren popcornu do smażenia
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • sól

Karmel

  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka wody

Przygotowanie:

  1. W garnku na dno wlewamy olej, wrzucamy ziarna i mieszamy, obtaczając je w oleju.
  2. Przykrywamy i prażymy, aż przestaną strzelać. Następnie doprawiamy solą do smaku.
  3. W rondelku mieszamy razem miód, cukier i wodę i gotujemy, aż zgęstnieje i zarumieni się na płynny karmel.
  4. Małymi porcjami polewamy popcorn i od razu go mieszamy potrząsając w misce, aby dobrze się rozprowadził na wszystkich ziarnach, a nie stworzył zbitej kuli.

 

 

 

 

Karmelowy popcorn

Chyba najszybsze i najprostsze rozwiązanie, kiedy chodzi o przekąskę na przyjęcie. Niby zwykły popcorn, ale można mu nadać inny smak. Ja przez bardzo długi czas w ogóle nie chciałam nawet słyszeć o karmelowym popcornie. Dlaczego? Wciąż mam w pamięci zapach tego serwowanego w jednej z popularnych sieci kin. Nigdy go nie próbowałam, ale sam aromat był na tyle odpychający, że przysięgłam sobie, że tego nie tknę choćby nie wiem co. Na szczęście, co raz więcej jest kin bez popcornu i od lat do takich chodzę, ale ten domowy, robiony w dużo bardziej sprzyjających warunkach jest pyszny.

Przy okazji sylwestra możecie podać swoim gościom domowy popcorn pokryty karmelem. Slodko-słone połączenie smaków to moje ulubione.

Ingredients

  • 150 g ziaren popcornu do smażenia
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • sól
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka wody

Instructions

  1. W garnku na dno wlewamy olej, wrzucamy ziarna i mieszamy, obtaczając je w oleju

  2. Przykrywamy i prażymy, aż przestaną strzelać. Następnie doprawiamy solą do smaku

  3. W rondelku mieszamy razem miód, cukier i wodę i gotujemy, aż zgęstnieje i zarumieni się na płynny karmel

  4. Małymi porcjami polewamy popcorn i od razu go mieszamy potrząsając w misce, aby dobrze się rozprowadził na wszystkich ziarnach, a nie stworzył zbitej kuli