Babka wielkanocna z bakaliami

Nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez tradycyjnej babki z bakaliami, którą piecze moja Babcia. Jest puszysta, delikatna i pełna bakalii. Nie lubię rodzynków w cieście, ale dla tej babki jestem w stanie zrobić wyjątek. Dawniej jadłam ją z dżemem, ale w zeszłym roku odkryłam, że fantastycznie komponuje się z lemon curd. Jest to bardzo proste ciasto, które dla mnie smakuje jak dzieciństwo 🙂

 

Składniki:

  • 100 ml ciepłego mleka50 g świeżych drożdży
  • 370 g mąki pszennej
  • 40 g cukru
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 150 g masła
  • 3 łyżki rodzynek
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki z pomarańczy

Przygotowanie:

  1. Do miski wlewamy lekko ciepłe mleko, drożdże, cukier i 2 łyżki mąki. Wszystko razem mieszamy na zaczyń i odstawiamy pod przykryciem na 15 minut do wyrośnięcia.
  2. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy resztę ciepłego mleka, przesianą mąkę, szczyptę soli i wszystko razem mieszamy. Następnie dodajemy stopniowo jajka, powoli mieszając ciasto, a następnie ręcznie je wyrabiamy. Można je także zagnieść w mikserze za pomocą odpowiedniego haka.
  3. Na koniec do ciasta dodajemy miękkie masło, wyrabiamy przez ok 10 minut, aż stanie się elastyczne i zacznie odchodzić od ręki i dodajemy do niego bakalie.
  4. Ciasto przekładamy do keksowych podłużnych foremek i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Przed samym pieczeniem smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-35 minut. Ostudzone ciasto świetnie smakuje oprószone cukrem pudrem oraz z lemon curd.

 

 

Babka wielkanocna z bakaliami

Nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez tradycyjnej babki z bakaliami, którą piecze moja Babcia. Jest puszysta, delikatna i pełna bakalii. Nie lubię rodzynków w cieście, ale dla tej babki jestem w stanie zrobić wyjątek. Dawniej jadłam ją z dżemem, ale w zeszłym roku odkryłam, że fantastycznie komponuje się z lemon curd. Jest to bardzo proste ciasto, które dla mnie smakuje jak dzieciństwo 🙂

Ingredients

  • 100 ml ciepłego mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 370 g mąki pszennej
  • 40 g cukru
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 150 g masła
  • 3 łyżki rodzynek
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki z pomarańczy

Instructions

  1. Do miski wlewamy lekko ciepłe mleko, drożdże, cukier i 2 łyżki mąki. Wszystko razem mieszamy na zaczyń i odstawiamy pod przykryciem na 15 minut do wyrośnięcia

  2. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy resztę ciepłego mleka, przesianą mąkę, szczyptę soli i wszystko razem mieszamy. Następnie dodajemy stopniowo jajka, powoli mieszając ciasto, a następnie ręcznie je wyrabiamy. Można je także zagnieść w mikserze za pomocą odpowiedniego haka

  3. Na koniec do ciasta dodajemy miękkie masło, wyrabiamy przez ok 10 minut, aż stanie się elastyczne i zacznie odchodzić od ręki i dodajemy do niego bakalie

  4. Ciasto przekładamy do keksowych podłużnych foremek i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Przed samym pieczeniem smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-35 minut. Ostudzone ciasto świetnie smakuje oprószone cukrem pudrem oraz z lemon curd