Wielkanocna Pascha

Wielkanoc się zbliża, więc mam dla Was przepis wyjątkowy – co prawda wywodzi się z Rosji lub Ukrainy, jednak w Polsce również wpisał się w historii i uchodzi za tradycyjną potrawę. Obecnie co raz rzadziej można spotkać Paschę na wielkanocnych stołach, a szkoda, bo jest to deser wyjątkowy.

Koniecznie spróbujcie w tym roku – jej przygotowanie nie jest rudne. Trzeba tylko pamiętać o tym, aby zrobić ją dzień wcześniej. Jej smak jest na tyle oryginalny, że nie da się go pomylić z niczym innym.

 

Składniki:

  • 1 kg mielonego twarogu
  • 50 ml mleka
  • 250 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy
  • 3 łyżki orzechów (mogą być włoskie, laskowe lub migdały)
  • 3 łyżki posiekanych suszonych fig lub moreli
  • 3 łyżki rodzynek

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło topimy razem z mlekiem, kiedy się podgrzeje dodajemy ubite z cukrem jajka mieszamy na bardzo małym ogniu, aż masa trochę zgęstnieje. Następnie dodajemy cukier waniliowy.
  2. Do masy jajecznej dodajemy zmielony twaróg i miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy bakalie i orzechy i wszystko razem delikatnie mieszamy.
  3. Duże sito wykładamy gazą lub tetrową ściereczką, do której przekładamy masę i szczelnie zawijamy, a następnie przykrywamy talerzem i dociskamy mocno. Pascha powinna stać całą noc w chłodnym miejscu. Na następny dzień wykładamy na talerz, ściągamy gazę i dekorujemy.

 

 

 

Wielkanocna Pascha

Wielkanoc się zbliża, więc mam dla Was przepis wyjątkowy – co prawda wywodzi się z Rosji lub Ukrainy, jednak w Polsce również wpisał się w historii i uchodzi za tradycyjną potrawę. Obecnie co raz rzadziej można spotkać Paschę na wielkanocnych stołach, a szkoda, bo jest to deser wyjątkowy. Koniecznie spróbujcie w tym roku – jej przygotowanie nie jest rudne. Trzeba tylko pamiętać o tym, aby zrobić ją dzień wcześniej. Jej smak jest na tyle oryginalny, że nie da się go pomylić z niczym innym.

Ingredients

  • 1 kg mielonego twarogu
  • 250 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 0,5 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy
  • 3 łyżki orzechów mogą być włoskie, laskowe lub migdały
  • 3 łyżki posiekanych suszonych fig lub moreli
  • 3 łyżki rodzynek

Instructions

  1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło topimy razem z mlekiem, kiedy się podgrzeje dodajemy ubite z cukrem jajka mieszamy na bardzo małym ogniu, aż masa trochę zgęstnieje. Następnie dodajemy cukier waniliowy

  2. Do masy jajecznej dodajemy zmielony twaróg i miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy bakalie i orzechy i wszystko razem delikatnie mieszamy

  3. Duże sito wykładamy gazą lub tetrową ściereczką, do której przekładamy masę i szczelnie zawijamy, a następnie przykrywamy talerzem i dociskamy mocno. Pascha powinna stać całą noc w chłodnym miejscu. Na następny dzień wykładamy na talerz, ściągamy gazę i dekorujemy