Boże Narodzenie: Pomarańczowo-kawowe Tiramisu

Próbowaliście kiedyś połączenia kawy z pomarańczami? Jeżeli nie to nie wiecie co tracicie. To tiramisu to taki deser last minute, więc jeżeli nie macie pomysłu na to czym uraczyć swoich gości, to to jest ostatni dzwonek, aby kupić składniki. Do przygotowania tej wersji kremu nie potrzeba surowych jajek, więc każdy będzie mógł zjeść deser. Sekret kremu tiramisu tkwi w słodkim winie marsala i tartej skórce pomarańczy.

Tiramisu możecie podać zarówno w formie deserów w pucharkach, jak i zrobić w formie i serwować porcje.

 

Składniki:

  • 500 g mascarpone
  • 50ml wina marsala
  • skórka z pomarańczy
  • 4 łyżki cukru
  • 50 ml śmietanki 30%
  • biszkopty
  • zaparzona kawa (najlepiej espresso)

Przygotowanie:

  1. Mascarpone ubijamy z cukrem, winem, śmietanką i startą skórką z 1 pomarańczy.
  2. Biszkopty delikatnie maczamy w kawie i układamy warstwę nasączonych lekko ciasteczek na dnie, na nich kładziemy warstwę kremu i ponawiamy kolejne dwie warstwy.
  3. Na koniec posypujemy z wierzchu kakaem oraz dekorujemy np maczanymi w miodzie i obtoczonymi w cukrze owocami żurawiny – przywodzą na myśl oszronione.

 

 

 

 

 

Boże Narodzenie: Pomarańczowo-kawowe Tiramisu

Próbowaliście kiedyś połączenia kawy z pomarańczami? Jeżeli nie to nie wiecie co tracicie. To tiramisu to taki deser last minute, więc jeżeli nie macie pomysłu na to czym uraczyć swoich gości, to to jest ostatni dzwonek, aby kupić składniki. Do przygotowania tej wersji kremu nie potrzeba surowych jajek, więc każdy będzie mógł zjeść deser. Sekret kremu tiramisu tkwi w słodkim winie marsala i tartej skórce pomarańczy.

Tiramisu możecie podać zarówno w formie deserów w pucharkach, jak i zrobić w formie i serwować porcje.

Ingredients

  • 500 g mascarpone
  • skórka z pomarańczy
  • 50 ml wina marsala
  • 4 łyżki cukru
  • 50 ml śmietanki 30%
  • biszkopty
  • zaparzona kawa najlepiej espresso

Instructions

  1. Mascarpone ubijamy z cukrem, winem, śmietanką i startą skórką z 1 pomarańczy

  2. Biszkopty delikatnie maczamy w kawie i układamy warstwę nasączonych lekko ciasteczek na dnie, na nich kładziemy warstwę kremu i ponawiamy kolejne dwie warstwy

  3. Na koniec posypujemy z wierzchu kakaem oraz dekorujemy np maczanymi w miodzie i obtoczonymi w cukrze owocami żurawiny - przywodzą na myśl oszronione