Boże Narodzenie: Śledzie z jabłkiem i żurawiną w śmietanowym sosie koperkowym

Lubię połączenie śledzi ze słodkimi smakami. U mnie w domu na Boże Narodzenie śledzie to element obowiązkowy i zawsze na stole oprócz tych w occie i oleju ląduje zawsze jeszcze jakiś jeden bardziej wymyśl y rodzaj. Dzisiaj mam dla was lekką i delikatną propozycję. Otulone delikatnym sosem koperkowym śledzie mają się świetnie w towarzystwie chrupiącego jabłka i suszonej żurawiny.

Jeśli chcecie postawić na jeszcze mniej kaloryczną wersję zamiast śmietany możecie dodać jogurt.

 

Składniki:

  • 4 filety śledzi w occie lub oleju
  • 1 jabłko
  • 2-3 łyżki suszonej żurawiny
  • pęczek koperku
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 1 mała czerwona cebula
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Śledzie kroimy w paski ok 2cm i umieszczamy w słoiku.
  2. Jabłko obieramy i kroimy w kosteczkę, żurawinę zalewamy wrzątkiem na ok 10 minut i odstawiamy.
  3. Cebulę siekamy drobno i oparzamy wrzątkiem na sitku, koperek również siekamy.
  4. Do pokrojonych śledzi dodajemy pokrojone jabłko, namoczoną i odcedzoną żurawinę, cebulkę, koperek i dodajemy śmietanę.
  5. Całość razem dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku i odstawiamy na co najmniej pół dnia aby smaki się przegryzły.