Boże Narodzenie: Brownie z żurawiną

Czy Wy też kojarzycie okres świąteczny z czekoladą? Ja zdecydowanie  tak i pomyślałam, że w tym roku zamiast klasycznego piernika zrobię coś trochę innego. Co zamiast piernika – brownie! Ale żeby zachować świąteczny klimat postanowiłam dodać do niego świeżą żurawinę – słodki, intensywnie czekoladowy smak ciasta fantastycznie komponuje się z kwaśnymi owocami.

Cukier puder na wierzchu poza walorem smakowym ma przede wszystkim imitować śnieg, aby było jeszcze bardziej zimowo 😀

 

Składniki:

  • 100 g masła
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • szczypta soli
  • 200 g  świeżej żurawiny

Przygotowanie:

  1. W rondelku topimy masło i dodajemy do niego pokruszoną czekoladę i mieszając na gładką masę. Odstawiamy na chwilę do ostudzenia.
  2. W misce miksujemy razem jajka z cukrem i wanilią, a następnie dodajemy czekoladę z masłem i kontynuujemy miksowanie, aż ciasto będzie gładkie i błyszczące.
  3. Kiedy składniki się połączą na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z solą, mieszamy dokładnie, aby nie było grudek i przelewamy do formy wyłożonej pergaminem i z posmarowanymi masłem brzegami. Z wierzchu posypujemy żurawiną.
  4. Pieczemy w 170 stopniach przez ok 20-30 minut, przykryte folią aluminiową, aby nie przypalić owoców. Patyczek nie musi być suchy – ciasto może być nie do końca ścięte w środku – po ostudzeniu jego konsystencje stężeje.
  5. Po ostudzeniu brownie opcjonalnie posypujemy cukrem pudrem dla dekoracji.

 

 

 

 

 

Boże Narodzenie: Brownie z żurawiną

Czy Wy też kojarzycie okres świąteczny z czekoladą? Ja zdecydowanie  tak i pomyślałam, że w tym roku zamiast klasycznego piernika zrobię coś trochę innego. Co zamiast piernika - brownie! Ale żeby zachować świąteczny klimat postanowiłam dodać do niego świeżą żurawinę - słodki, intensywnie czekoladowy smak ciasta fantastycznie komponuje się z kwaśnymi owocami.

Cukier puder na wierzchu poza walorem smakowym ma przede wszystkim imitować śnieg, aby było jeszcze bardziej zimowo 😀

Ingredients

  • 100 g masła
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • szczypta soli
  • 200 g świeżej żurawiny

Instructions

  1. W rondelku topimy masło i dodajemy do niego pokruszoną czekoladę i mieszając na gładką masę. Odstawiamy na chwilę do ostudzenia

  2. W misce miksujemy razem jajka z cukrem i wanilią, a następnie dodajemy czekoladę z masłem i kontynuujemy miksowanie, aż ciasto będzie gładkie i błyszczące

  3. Kiedy składniki się połączą na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z solą, mieszamy dokładnie, aby nie było grudek i przelewamy do formy wyłożonej pergaminem i z posmarowanymi masłem brzegami. Z wierzchu posypujemy żurawiną

  4. Pieczemy w 170 stopniach przez ok 20-30 minut, przykryte folią aluminiową, aby nie przypalić owoców. Patyczek nie musi być suchy – ciasto może być nie do końca ścięte w środku – po ostudzeniu jego konsystencje stężeje

  5. Po ostudzeniu brownie opcjonalnie posypujemy cukrem pudrem dla dekoracji