Seitan gyros z sosem tzatziki

Bycie wege wcale nie oznacza rezygnację z wielu dań, które w oryginalnym przepisie zakładają dodatek mięsny. Ja nie jestem fanką dań typu gyros i kebab z wielu względów, prawdopodobnie głównie dlatego, że przynajmniej jeszcze do niedawna w Polsce ciężko było dostać dobrej jakości mięso w knajpach serwujących te dania. Kiedy jednak trafiłam w sklepie na wege gyros z seitana, nie wahałam się ani chwili.

Zamiast w picie podałam go w chlebku lawasz z klasycznym sosem tzatziki i grillowanymi warzywami.

 

Składniki:

Gyros

  • chlebek lawasz
  • seitan gyros
  • 1 mała cukinia
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 szalotka

Sos tzatziki

  • 200 g jogurtu greckiego
  • 1 mały ogórek
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Warzywa myjemy i kroimy w plasterki lub paski. Grillujemy na patelni z odrobiną oliwy z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem.
  2. Seitana podsmażamy bez tłuszczy na patelni, aby się ogrzał i lekko podpiekł.
  3. Czosnek drobno siekamy i rozcieramy z solą. Dodajemy do jogurtu greckiego.
  4. Ogórka ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy i odstawiamy na chwilę aby puścił sok. Dodajemy do jogurtu po odciśnięciu soku. doprawiamy do smaku.
  5. Lawasz przecinamy w środku tworząc kieszonkę. Smarujemy wewnątrz sosem, wypełniamy grillowanymi warzywami i seitanem.

 

 

 

 

Seitan gyros z sosem tzatziki

Bycie wege wcale nie oznacza rezygnację z wielu dań, które w oryginalnym przepisie zakładają dodatek mięsny. Ja nie jestem fanką dań typu gyros i kebab z wielu względów, prawdopodobnie głównie dlatego, że przynajmniej jeszcze do niedawna w Polsce ciężko było dostać dobrej jakości mięso w knajpach serwujących te dania. Kiedy jednak trafiłam w sklepie na wege gyros z seitana, nie wahałam się ani chwili.

Zamiast w picie podałam go w chlebku lawasz z klasycznym sosem tzatziki i grillowanymi warzywami.

Ingredients

  • chlebek lawasz
  • seitan gyros
  • 1 mała cukinia
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 szalotka
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 1 mały ogórek
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz

Instructions

  1. Warzywa myjemy i kroimy w plasterki lub paski. Grillujemy na patelni z odrobiną oliwy z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem

  2. Seitana podsmażamy bez tłuszczy na patelni, aby się ogrzał i lekko podpiekł

  3. Czosnek drobno siekamy i rozcieramy z solą. Dodajemy do jogurtu greckiego

  4. Ogórka ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy i odstawiamy na chwilę aby puścił sok. Dodajemy do jogurtu po odciśnięciu soku. doprawiamy do smaku

  5. Lawasz przecinamy w środku tworząc kieszonkę. Smarujemy wewnątrz sosem, wypełniamy grillowanymi warzywami i seitanem