Zupa Pho z pikantną wołowiną

Zupa pho to póki co moja ulubiona azjatycka zupa. Lubię ją chyba bardziej niż ramen. Jest sycąca, aromatyczna i bogata w korzenne smaki. Moja dzisiejsza wersja jest z pikantną mieloną wołowiną, grzybami mun i brązowymi pieczarkami. Młode cebule dymki dodają specyficznego smaku. Idealna na zimowe dni – zapewni porządne rozgrzanie i dostarczy energii dla organizmu.

Zupa jest gęsta i pikantna, ja lubię serwować ją z makaronem ryżowym i czarnym sezamem.

 

Składniki:

  • 300 g mielonej wołowiny
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 cebule szalotki
  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • 2 pietruszki
  • korzeń imbiru
  • 1 mała suszona papryczka
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 1 łyżka kolendry
  • laska cynamonu
  • brązowe pieczarki
  • grzyby mun
  • młode cebule dymki
  • papryka chipotle
  • Do podania: makaron ryżowy, czarny sezam

Przygotowanie:

  1. Warzywa myjemy, układamy na blaszce i podpiekamy z funkcją grilla w co najmniej 250 stopniach.
  2. W garnku na oliwie z oliwek podsmażamy posiekane 2 ząbki czosnku, posiekany korzeń imbiru, kolendrę, anyż, cynamon, suszoną papryczkę i chwilowo zdejmujemy z ognia.
  3. Do podsmażonych przypraw dodajemy podpieczone warzywa, zalewamy wodą.
  4. Na oddzielnej patelni podsmażamy z chipotle i czosnkiem wołowinę, a następnie dodajemy ją do zupy. Zamykamy wieko i gotujemy ok 40 minut w szybkowarze, albo 2 godziny tradycyjnie.
  5. Po zdjęciu pokrywy odcedzamy wywar od warzyw i przypraw, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i grzyby mun i gotujemy jeszcze ok 20 minut.
  6. Na koniec dodajemy umyte młode dymki z odciętymi korzonkami i doprawiamy do smaku.
  7. Podajemy z makaronem i sezamem.

 

 

 

 

Zupa Pho z pikantną wołowiną

Zupa pho to póki co moja ulubiona azjatycka zupa. Lubię ją chyba bardziej niż ramen. Jest sycąca, aromatyczna i bogata w korzenne smaki. Moja dzisiejsza wersja jest z pikantną mieloną wołowiną, grzybami mun i brązowymi pieczarkami. Młode cebule dymki dodają specyficznego smaku. Idealna na zimowe dni - zapewni porządne rozgrzanie i dostarczy energii dla organizmu.

Zupa jest gęsta i pikantna, ja lubię serwować ją z makaronem ryżowym i czarnym sezamem.

Ingredients

  • 300 g mielonej wołowiny
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 cebule szalotki
  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • 2 pietruszki
  • kawałek kapusty pekińskiej
  • korzeń imbiru
  • 1 mała suszona papryczka
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 1 łyżka kolendry
  • 1 laska cynamonu
  • brązowe pieczarki
  • grzyby mun
  • papryka chipotle
  • młode cebule dymki
  • Do podania: makaron ryżowy, czarny sezam

Instructions

  1. Warzywa myjemy, układamy na blaszce i podpiekamy z funkcją grilla w co najmniej 250 stopniach

  2. W garnku na oliwie z oliwek podsmażamy posiekane 2 ząbki czosnku, posiekany korzeń imbiru, kolendrę, anyż, cynamon, suszoną papryczkę i chwilowo zdejmujemy z ognia

  3. Do podsmażonych przypraw dodajemy podpieczone warzywa, zalewamy wodą

  4. Na oddzielnej patelni podsmażamy z chipotle i czosnkiem wołowinę, a następnie dodajemy ją do zupy. Zamykamy wieko i gotujemy ok 40 minut w szybkowarze, albo 2 godziny tradycyjnie

  5. Po zdjęciu pokrywy odcedzamy wywar od warzyw i przypraw, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i grzyby mun i gotujemy jeszcze ok 20 minut

  6. Na koniec dodajemy umyte młode dymki z odciętymi korzonkami i doprawiamy do smaku

  7. Podajemy z makaronem i sezamem